Schimbări mari pentru românii care închiriază sau cumpără o casă. S-a dat lege!
La fel ca și în cazul tuturor veniturilor obținute pe teritoriul României, o parte din chiriile colectate ajunge la stat. Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a fost invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN pentru a discuta modificările din 2024 privind impozitarea veniturilor din chirii și taxele asociate acestora.
Dumitrașcu a explicat că în anul precedent, sistemul de impozitare pentru veniturile din chirii permitea proprietarilor să-și optimizeze taxarea bazându-se pe bonuri, facturi și alte înregistrări de cheltuieli.
Ce schimbări aduce noul sistem
În schimb, noul sistem impune o cotă forfetară de 20%, înlocuind astfel sistemul anterior care permitea o cotă forfetară de 40%, ceea ce se traduce într-un impozit real mai mare, de 8%.
Expertul contabil a subliniat că atât compania cât și persoana fizică trebuie să plătească impozitul.
Companiile care rețin impozitul de 8% trebuie să-l vireze către bugetul de stat, iar proprietarii trebuie să depună o declarație unică dacă venitul lor depășește anumite praguri.
În cazul în care contractul de închiriere este între două persoane fizice, acestea din urmă trebuie să depună declarația unică pentru a-și declara impozitul și contribuția la sănătate.
Indiferent de situație, proprietarul plătește taxele
În concluzie, indiferent de situație, proprietarul plătește impozitul, dar în cazul în care este implicată o firmă, aceasta reține impozitul și îl virează către autoritățile fiscale, beneficiind astfel de o amânare a plății până la data scadentă a declarației unice în luna mai a anului următor.
„În situația în care contractul de chirie este strict între persoană fizică și persoană fizică, atunci nu rămâne decât să se depună declarația unică prin care declară impozitul și contribuția la sănătate.
Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu.