Se majorează tarifele la energie electrică. Românii vor avea facturi mai mari chiar din ianuarie

4 ianuarie 2024 9:50   Național

Românii vor simți o lovitură la buzunar odată cu noile modificări aduse facturilor la energie electrică, începând chiar din această lună. Motivul principal este creșterea tarifelor de distribuție și transport, o schimbare semnificativă ce va afecta gospodăriile din întreaga țară.

Preț majorat al energiei electrice

Unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România a început să transmită clienților notificări cu privire la modificările contractuale. Astfel, compania propune acum un preț al energiei electrice, inclusiv tariful de transport, de 0,28 lei/kWh, pe o perioadă contractuală de 12 luni, comparativ cu 0,25 lei/kWh, cât era anterior.

Care este media creșterilor, conform informațiilor furnizate de ANRE

Conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), media creșterilor de preț este de 3,4% pentru operatorii de distribuție a energiei electrice și de 1,50% pentru operatorul de transport.

Cum va fi influențată, concret, factura de această mărire de preț

Pentru unele zone de distribuție, majorările pot ajunge chiar la aproximativ 6%. Prin urmare, la un consum de 150 kW, o creștere de 5% a tarifului ar putea însemna o creștere a facturii de la 37,5 lei la 39 de lei.

De ce susțin distribuitorii că această măsură este necesară

Distribuitorii susțin că această măsură este necesară pentru a îmbunătăți rețelele de distribuție a energiei electrice, argumentând că investițiile în infrastructură impun ajustări ale tarifelor.

Voucherele de energie, prelungite până la 31 martie 2024

În contextul acestor schimbări, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, aduce o veste bună pentru beneficiarii voucherelor de energie. Valabilitatea acestor vouchere a fost prelungită până la 31 martie 2024, oferindu-le gospodăriilor vulnerabile posibilitatea de a-și achita facturile la energie cu ajutorul acestora, o măsură menită să le ușureze povara financiară. Prelungirea a fost aprobată în urma unor consultări cu Comisia Europeană și vine ca o intervenție în sprijinul celor afectați de creșterea tarifelor la energie electrică.

Mai multe