Seceta distruge culturile din mai multe localități din Oltenia. Zeci de mii de hectare au fost calamitate
Temperaturile extreme au fost resimțite din plin de-a lungul țării în această vară, mai ales în zona Olteniei. Zecii de mii de hectare din această regiune a României au fost pârjolite, iar culturile agricole au fost afectate profund de căldură.
În cursul zilei de ieri, la ora 10:00, județele Dolj și Mehedinți au intrat sub un Cod roșu caniculă. Această avertizare meteorologică a fost valabilă până astăzi, tot la ora 10:00. Experții au spus că temperaturile din termometre vor trece de pragul de 40 de grade, iar până și în cursul nopții, temperaturile nu mai scad sub 21 – 23 de grade Celsius.
Iar această căldură extremă are un efect devastator asupra agriculturii din zonă. Câmpurile din zeci de localități din Dolj sunt pârjolite, iar tot mai multe notificări despre pagubele provocate de secetă sunt trimise către Direcția Agricolă Județeană Dolj, potrivit adevarul.ro.
Seceta produce probleme grave în Oltenia
Autoritățile deja au mers pe teren, iar județul Dolj deja se confruntă cu undeva în jur de 32.000 hectare calamitate. Dintre acestea, aproximativ 25.000 de hectare conțin culturi de primăvară, mai ales porumb și floarea-soarelui.
Iar cum notificările încă continuă să ajungă pe masa autorităților, această situație nici măcar nu este cea finală. Din păcate, deși pagubele sunt evidente, reprezentanții instituțiilor nu pot spune cu exactitate dacă statul va oferi despăgubiri. În anii trecuți, pentru culturile calamitate în întregime s-a oferit un sprijin de 1.000 de lei pe hectar.
Recoltele sunt mult mai mici decât în anii trecuți
Sorin Agapie, directorul DAJ Dolj, spune că încă se mai recoltează acolo unde este posibil. Cu toate acestea, este vorba despre numai 300-400-500 kg la hectar, în timp ce în anii trecuți se recolta chiar și 1.700-2.200-2.300 kg/ha.
„Cel mai greu este la Amărăștii de Jos. Când spun că sunt amărâți... Lângă colțul magazinului Profi sunt câteva bătrâne care vând tomate, dovlecei, usturoi românesc, ardei gras, ardei kapia și, paradoxal, toată lumea intră la supermarket și cumpără de acolo”, a spus Sorin Agapie.