Situația tot mai îngrijorătoare a economiei României. Ce taxe vor plăti românii din 2025

13 septembrie 2024 12:54   Național
Ultima actualizare:

Economia țării noastre continuă să aibă probleme, în numai primele șapte luni ale acestui an, s-a înregistrat un deficit uriaș, în valoare de 15,178 miliarde de euro. Această valoare este în creștere cu 33,99% față de anul tecut, pentru această perioadă din an.

La fel de îngrijorător este și faptul că datoria țării noastre a crescut cu 10 miliarde de euro, tot numai în primele șapte luni ale acestui an. De asemenea, până la acest moment, în balanța bunurilor s-a înregistrat un deficit semnificativ, mai mare cu aproximativ 2,531 miliarde de euro. În același timp, în balanța serviciilor se poate sesiza un un excedent mai mic cu 1,303 miliarde de euro.

Numai în primele șapte luni ale acestui an, datoriei externe totale i s-au mai adăugat încă 10,427 miliarde de euro. Astfel, s-a ajuns la un total de 180,330 de miliarde de euro. În primăvara acestui an, analistul economic Bogdan Glăvan ne avertiza că anul 2025 poate veni cu noi taxe și impozite, din cauza situației economiei noastre.

Datoria țării a crescut cu 10 miliarde de euro în primele șapte luni din an

„Până la anul, probabil că vom scăpa, pentru că asta își doresc guvernanții, să nu mărească impozitele într-un an electoral. Au făcut-o deja înainte de începerea anului. Dar tot ei au spus că, din 2025, se dă milităria jos din pod. Adică vor crește taxele”, explica analistul economic.

Acum, gradul de acoperire al datoriei pe termen scurt a fost de 103,8%, în timp ce în ultima zi din anul precedent, pe 31 decembrie 2023, el se situa la 96,3%.

Ce taxe vor plăti românii din 2025

Analistul economic Bogdan Glăvan mai preciza că țara noastră se poate îndrepta către aplicarea unei impozitări progresive.

„Eu cred că vor exista presiuni să mergem în direcția impozitării progresive? De ce? Tocmai pentru că poate fi vândută chiar sub această ”pălărie” a poverilor inegale. Deci să plătească bogații, pentru că bogații au de unde. Până când populația va descoperi că, de fapt, ea este carne de tun, și că ea va plăti”, mai spunea Bogdan Glăvan.

Mai multe