Specialiștii în aviație explică dubla tragedie petrecută în Dobrogea. Cauzele care au dus la prăbușirea aeronavelor

3 martie 2022 16:48   Național

Experții din aviație au explicat cum a fost posibilă prăbușirea a două avioane în mai puțin de o oră. MiG 21 LanceR s-ar fi prăbușit din cauza unor defecțiuni tehnice, în timp ce a doua aeronavă, care pornise în căutarea celei dintâi s-a prăbușit din cauza vremii nefavorabile și a tensiunii din cadrul echipajului pornit în găsirea MiG-ului dispărut de pe radar.

MiG-ul 21 LanceR era de la Baza Aeriană 86 Feteşti şi plecase într-o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, decolând la ora 19.50 de la Baza Aeriană 57 de la Kogălniceanu. În scurt timp a dispărut de pe radar și s-a prăbușit între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

La ora 20.21, elicopterul IAR 330-Puma de la Baza Aeriană 57 Kogălniceanu a plecat în căutarea sa, însă după doar 20 de minute și acesta a dispărut de pe radar. Conform experților, el s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În urma tragediei aviatice, opt persoane au murit pe loc.

Specialiștii în aviație sunt de părere că cele două aeronave s-au prăbușit din cauze diferite.  Avionul de vânătoare MiG-ul 21 LanceR s-a prăbuşit din cauza unor defecţiuni tehnice, iar elicopterul IAR 330-Puma a căzut din cauza condiţiilor meteorologice dublate de tensiunea în care echipajul a pornit în recuperarea avionului dispărut de pe radar, susțin experții, potrivit Adevărul. 

Cele două aeronave nu au fost ținta unui atac rus

Experții exclud varianta care susține că cele două avioane au fost atacate, de la distanță, de forțe rusești. „Amplasarea unui dispozitiv de bruiaj - care este de dimensiuni considerabile - nu poate fi făcut fără să fie observat, iar ţările aliate ar fi ştiut asta cu siguranţă", au subliniat aceștia. 

Specialiștii susțin că vremea în zona Dobrogei este extrem de schimbătoare, iar condițiile meteo nefavorabile au reprezentat un factor major în cazul celui de-al doilea incident.   „Zona Cogealac-Gura Dobrogei are văi şi dealuri, drumuri şerpuite şi stânci, presărate de ape. Aici sunt instalate parcuri eoliene datorită vântului sălbatic care suflă în Dobrogea tot timpul anului. „Pleci de la Kogălniceanu pe soare, spre Hârşova, şi la Crucea, în vale, te trezeşti cu ceaţă. Oricât de precisă ar fi prognoza meteo, surprizele apar la tot pasul“, afirmă piloţii militari, citați de către Adevărul.

Citește explicațiile integrale ale specialiștilor accesând Adevărul. 

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Mai multe