Țăranul care a stat ascuns în sobă timp de 22 de ani. De ce l-ar fi arestat comuniștii

23 iulie 2023 16:31   Național

Viața lui Ilie Alexoaie, un țăran din comuna Roma, județul Botoșani, pare a fi scenariul unui film. El a stat ascuns într-o groapă făcută sub vatra sobei din casa mamei sale, timp de 22 de ani, după ce a auzit, în timpul represaliilor împotriva participanților la revolta anti-colectivizare, că se află pe lista celor care urmează să fie arestați. 

Ilie Alexoaie (1929-2008) a fost un țăran din Botoşani, care s-a opus colectivizării din comuna natală, Roma. Aflând că se află pe lista celor ce urmează a fi arestaţi, în timpul represaliilor împotriva participanţilor la revoltă, s-a ascuns într-o groapă sub vatra sobei din casa mamei sale. A stat acolo timp de 20 de ani, realizând cu ţesături şi lucrări de artă textilă. 

În anul 1997, țăranul a povestit cum s-a petrecut tot, într-un interviu acordat lui Daniel Popa și păstrat în Arhiva de Istorie Orală din cadrul Centrului Internaţional de Studii-Memorial Sighet, relatează Adevărul.ro:

Daniel Popa: Şi, spuneţi-mi, dumneavoastră unde v-aţi ascuns?

Ilie Alexoaie: Începând din iunie, cum am părăsit satul, n-am venit până prin noiembrie acasă. În noiembrie, pe 14 sau 15 noiembrie, m-am îmbolnăvit. Şi când am văzut că nu mai pot, m-am îndreptat spre casă. Acasă era mama cu soră-mea. Şi am bocănit în geam, a ieşit mama afară, i-am povestit toată treaba, şi mi-a făcut ascunzătoare în jira cu paie – în altele locuri şură să spune, dar la noi jiră de paie – şi am zăcut acolo până prin mai.

Şi apoi mi-am făcut ascunzătoare prin grajd. După vreo şapte ani de zile, mi-am făcut prin casă ascunzătoare, şi n-aveau cum să mă prindă. Dar nici ei n-au fost… ei au fost pentru luat salarii – au venit odată, m-au căutat, şi eu eram în pod, la grajd, dar nu m-au găsit… Şi nu m-am prezentat 22 de ani şi patru luni, până a murit mama mea, în ’71, aici am stat.

Daniel P.: Deci până în ’71 aţi stat ascuns? Asta de când?

Ilie A.: De pe 12 iunie, din ’49, până pe 25 octombrie ’71.

Daniel P.: Şi aţi stat ascuns, unde?

Ilie.A.: Acasă.

Daniel P.: Dar v-aţi făcut ceva…?

Ilie A.: Am avut ascunzătoare bună. Pe sub vatră, pe… N-aveau cum să mă găsească nicicum.

Daniel P.: Şi în ’71 de ce aţi ieşit?

Ilie A.: A murit mama.

Daniel P.: Şi atuncea aţi…?

Ilie A.: Aşa am avut convenţie cu mama.

Daniel P.: Şi aţi avut probleme atunci, când aţi ieşit?

Ilie A.: Nu. M-am prezentat… Adică, a fost tata pe la poliţie, am trimis pe cineva, un prieten, şi a vorbit cu şeful din Miliţie de la Botoşani şi a spus că după ce înmormântează pe mort să mă prezint la postul de Miliţie.

Daniel P.: Şi, deci, nu v-au arestat?

Ilie A.: Nu m-a arestat…

Mai multe