Taxa importantă pe care românii trebuie să o plătească până pe 30 septembrie. Riscă penalizări dacă ignoră termenul limită

28 septembrie 2024 12:00   Național
Ultima actualizare:

Românii mai au la dispoziție foarte puțin timp pentru a plăti o taxă importantă! Până luni, pe 30 septembrie, vor fi nevoiți să își îndeplinească această obligație fiscală, altfel pot începe să se confrunte cu penalizări!

Este vorba despre taxa pe lux, a cărui termen limită se apropie cu pași repezi! Românii care se află printre cei nevoiți să plătească acest nou impozit trebuie să se grăbească, deoarece totul trebuie rezolvat până pe data de 30 septembrie, altfel pot începe să se confrunte cu penalizări.

Această nouă taxă a fost introdusă în acest an, prin Legea 296/2023, iar românii care dețin autovehicule ce au fost evaluate la cel puțin 375.000 lei (adică 75.000 euro), sunt nevoiți să completeze Declarația 216, pentru a putea efectua plata impozitului.

Termenul limită este data de 30 septembrie

Acest formular trebuie descărcat de români de pe Internet. În plus, el trebuie deschis folosindu-ne de aplicația Adobe Acrobat Reader, pentru a putea fi completat. Un detaliu important pe care trebuie să îl știe românii este faptul că acest impozit este diferit de cel plătit la Direcția de Impozite și Taxe Locale.

Românii care deja au plătit impozitul local nu trebuie să ignore termenul limită de luni, deoarece sunt nevoiți să plătească și această taxă, direct către ANAF.

Cât trebuie să plătească românii

Românii care dețin, de exemplu, o mașină în valoare de 100.000 de euro, vor avea de plătit o taxă pe lux în valoare de 75 de euro, adică undeva în jur de 375 de lei. Pentru o mașină ceva mai ieftină, de numai 80.000 de euro, impozitul va fi mai ieftin, de numai 15 euro.

Desigur, pe măsură ce valoarea mașinii crește, impozitul urmează să fie mai scump. De exemplu, pentru un autovehicul în valoare de 200.000 de euro, românii vor avea de plată nu mai puțin de 375 de euro. Iar pentru a evita penalizările, acest impozit trebuie plătit până pe 30 septembrie.

Mai multe