Ți-a expirat cartea de identitate în pandemie? Trebuie să o schimbi urgent

3 iunie 2022 14:10   Național
Ultima actualizare:

Actele de identitate expirate în timpul stărilor de urgență sau alertă au mai fost valabile pentru încă 90 de zile, mulți români uitând să își reînnoiască buletinele.

Astfel, s-a ajuns ca după încheierea situațiilor speciale impuse de pandemie să existe un număr record de români cu acte expirate.

Câte buletine expirate sunt în România?

Ministerul Afacerilor Interne a remis un comunicat prin care încearcă să îi mobilizeze pe cei care au uitat sau au amânat schimbarea buletinelor să facă acest lucru cât mai repede.

Începând cu data de 7 iunie 2022, actele de identitate care, potrivit legii, au expirat pe timpul stării de urgență și stării de alertă, însă au rămas valabile pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stării, își pierd valabilitatea”, se arată în mesajul oficial.

Citește și: Buletinul va fi înlocuit! Ce trebuie să știi despre noul document

MAI precizează că în data de 7 martie 2022, la nivel național, erau înregistrate aproximativ 387.000 documente de identitate expirate în perioada 1 martie 2020 – 7 martie 2022.

De asemenea, până la data de 28 mai 2022 pentru aproximativ 267.000 de cărți de identitate nu fusese solicitată preschimbarea.

Cum se reînnoiește cartea de identitate

În acest context, invităm cetățenii români să se prezinte la serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, pe raza cărora își au domiciliul, pentru schimbarea cărții de identitate, având în vedere că aceste documente își pierd valabilitatea la 7 iunie”, a mai transmis MAI.

Pentru evitarea prezentării, în același timp, a unui număr mare de persoane la sediul acestor servicii publice, se recomandă accesarea platformelor de programare  online existente la nivelul serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor, site-urile primăriilor sau contact prin telefon.

Citește și: ”Robert De Niro” de Iași, prins când vindea ecstasy pe stradă

În conformitate cu prevederile legale, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actului de identitate este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe