Un an de la incendiul care a ucis opt oameni la Ferma Dacilor. Rudele victimelor revin la locul tragediei

26 decembrie 2024 8:02   Național
Ultima actualizare:

A doua zi de Crăciun din 2023 rămâne în istoria României drept cea mai mare tragedie a anului. La ora 5:45, un incendiu devastator izbucnea la Ferma Dacilor, o pensiune din satul Tohani, județul Prahova. Opt oameni, printre care trei copii, au pierit în flăcări. Printre victime se numără băiatul de 11 ani al patronului pensiunii, doi frați și tatăl lor, care a intrat în flăcări ca să îi salveze, o tânără handbalistă și un student de 21 de ani, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, toți invitați ai patronului pensiunii.

O anchetă complexă

După incendiu, ancheta a scos la iveală grave nereguli. Pensiunea funcționa de patru ani fără autorizație de securitate la incendiu, iar construcția era realizată din materiale ușor inflamabile, fără căi de evacuare adecvate.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă din Petroșani (INSEMEX) și Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) din cadrul Ministerului Justiției sunt cele două instituții angrebate în expertizarea cauzelor incendiului.

Cele două expertize, care se întind pe șase sute de pagini, au indicat trei posibile cauze ale incendiului: o defecțiune la hotă, o problemă a instalației electrice sau utilizarea unei petarde în proximitatea foișorului.

De asemenea, s-a descoperit că imobilul fusese intabulat ilegal, fără respectarea normelor de construcție.

Totodată, a ieșit la iveală că societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator noncasnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea „pompă de apă” având o putere de 8 kW. Aceasta era total insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

Trei persoane, inclusiv Cornel Dinicu, patronul pensiunii, și doi administratori, sunt inculpați în dosar pentru distrugere din culpă care a dus la dezastru.

Ancheta îi vizează și pe primarul din Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, și doi foști funcționari publici, acuzați că au permis funcționarea ilegală a pensiunii.

Viața merge mai departe la Ferma Dacilor

În prezent, Ferma Dacilor și-a redeschis porțile, dar într-o formă diferită. De la finalul lunii septembrie 2024, ferma oferă doar servicii de masă, activitatea desfășurându-se în aer liber, fără posibilitatea de cazare.

Evenimentul inaugural, un festival al măcelarilor-grătaragii, a atras turiști, marcând un nou început pentru afacere.

Cornel Dinicu a explicat că noile activități respectă toate normele legale, fiind organizate în rulote mobile și spații deschise, pentru care nu sunt necesare autorizații complexe.

Totuși, trauma tragediei rămâne prezentă în memoria colectivă, iar în locul fostei pensiuni a fost ridicată o troiță.

Comemorarea victimelor

Pe 26 decembrie 2024, la un an de la tragedie, familiile victimelor se reunesc pentru o slujbă de comemorare.

În amintirea celor opt suflete pierdute, urmează să fie construită o biserică.

Victimele incendiului de la Ferma Dacilor sunt opt oameni, printre care trei copii: băiatul în vârstă de 11 ani al lui Cornel Dinicu și doi frați, de 11 și 16 ani.

Tatăl celor doi frați a murit și el, încercând să-i scoată din flăcări.

În incendiu a mai murit o tânără de 21 de ani, handbalistă la clubul sportiv din Călărași și studentă la Sociologie. 

O altă victimă este fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani. Toți erau oaspeți invitați de Cornel Dinicu la petrecerea de Crăciun organizată la fermă.

Mai multe