La nici un an de la tragedie, Ferma Dacilor și-a redeschis porțile. A fost un adevărat festival al măcelarilor: „Nu pot să abandonez locul”
„Jertfa a fost atât de mare încât nu pot să abandonez locul. Trebuie să cresc ceilalți 4 copii”. La 9 luni de la incendiul devastator care a luat 8 vieți, inclusiv unul dintre copiii săi, Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor a redeschis complexul cu un mare eveniment. Pe 28 și 29 septembrie, în celebrul loc de pe dealurile Tohanului are loc un festival al măcelarilor-grătaragii.
Ferma Dacilor a reînviat cu un mare festival măcelăresc
După tragedia de la sfârșitul lui 2023, patronul Cornel Dinicu s-a aflat în arest preventiv și apoi în arest la domiciliu. Acum el s-a întors în forță, deschizând porțile de la Ferma Dacilor pentru un festival organizat împreună cu Carnexpo Grill și unde cei mai mari măcelari-grătaragii din România și-au încercat forțele.
Aceștia s-au duelat în rețete și au sedus papilele gustative ale gurmanzilor cu tot felul de fripturi suculente, burgeri apetisanți sau cârnați „fermecați” și au predat tehnici cu foc și fum pentru grătarul perfect.
Petrecerea denumită „Barbeque Brunch” a început pe 28 septembrie și se încheie pe 29 septembrie. Reporterul Click! nu a lipsit de la regalul carnivorilor și a tras cu ochiul la cele 7 standuri, la care cei mai cunoscuți măcelari-grătaragii au gătit.
Pentru a atrage clienții a fost introdus pachetul “BBQ BRUNCH – All you can eat” adică dai 230 lei de persoană pe zi și mănânci câtă carne poți, și românul chiar poate. Așa că sute de oameni au bătut drumul de la București până la pensiunea Ferma Dacilor pentru a mânca friptură, cârnați și burgeri pe săturate.
Ferma Dacilor, la 267 de zile de la incendiu
Ferma Dacilor era sâmbătă un loc al contrastelor. Reporterul Click! a găsit repede standurile măcelarilor grataragii dus de miros. Dar la câțiva zeci de metri de locul unde sute de tineri se distrau, înfulecând fripturi, cârnați și burgeri zăceau înnegrite de fum ruinele clădirii care a ars.
Un monument alb a fost înălțat pentru a păstra vie moartea șocantă a celor duși în noaptea de 26 decembrie 2023. Într-un colț, în cuptorul devenit altar zăceau rămășițele unor lumânări, semne mute ale tragediei care s-a petrecut și a suferinței care a urmat.
„Voi ridica în spatele monumentului o capelă iar locul nu îl voi mai reface... Va rămâne pentru totdeauna locul unei jertfe” ne-a spus Cornel Dinicu.
La câțiva zeci de metri de ruinele arse și care încă miros a fum și necaz, pe o scenă aflată la câțiva zeci de metri doi măcelari tranșează carne și dau sfaturi despre grătarul perfect. În fața lor, sute de oameni stau la mese, beau, mănâncă și se simt bine. Alții se înghesuie la standurile cu cărnuri muzica se aude tare... Cum este viața asta...
De ce a redeschis Cornel Dinicu Ferma Dacilor
„Jertfa a fost atât de mare încât nu pot să abandonez locul. Mai am 4 copii și trebuie să-i cresc: Nicolai (5 ani), Anastasia (7 ani), Vladimir (15 ani), Cornel (22 de ani). Voi munci în continuare, nu îmi este rușine cine sunt și ce am făcut în viață sau aici.
Nu am greșit cu nimic, nimeni nu înțelege că în dosarul cu incendiul eu sunt victima și nu vinovatul, agresorul cum se spune. Nu am nici o problemă cu ce s-a spus sau s-a scris despre mine”, ne-a spus trist Dinicu.
Întrebat despre intrarea în legalitate, patronul de la Ferma Dacilor a recunoscut că lucrurile nu sunt nici acum rezolvate total dar a acuzat autoritățile că îi pun bețe în roate. „Doar ca să legalizeze deținerea la fermă a unor porci a trebuit să aștept și să mă zbat 6 luni”, se plânge omul de afaceri.
Cum s-a produs incendiul șocant de la Ferma Dacilor
Corpul principal al complexului Ferma Dacilor, ce includea restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a luat foc pe 26 decembrie 2023. Au decedat doi frați, Luca (16 ani) și Petru (11 ani) și tatăl lor, Lucian Ene (48 de ani), Adrian Mateescu (22 de ani), Anitei Nițescu ( 22 de ani), Vlad Băiceanu (21 de ani), Anca Gavrilă (20 de ani) și fiul patronului complexului, Victor Dinicu (11 ani).
Potrivit procurorilor, incendiul a pornit de la un televizor lăsat aprins la mansardă. Pentru că instalația electrică era subdimensionată, a avut loc un scurtcircuit au explicat specialiștii. Anchetatorii au susținut după incendiu că Ferma Dacilor a fost construită în 2014 fără autorizații și a funcționat în acest fel încă de la început iar în timp au apărut noi și noi clădiri dar autoritățile spun că niciodată complexul nu a avut toate autorizațiile.