Un animal rar, de o frumusețe răpitoare, surprins în Parcul Naţional Retezat. „Aș lua-o acasă”

15 noiembrie 2023 9:57   Național

O pisică sălbatică superbă a fost surprinsă de o angajată a Parcului Național Retezat, în cursul unei acţiuni de monitorizare a faunei din zonă, desfăşurată de angajaţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR). Exemplarul este văzut foarte rar de oameni în mediul său natural și este protejat prin convenţii internaţionale.

„Pentru iubitorii de pisici vrem să împărtăşim un exemplar minunat de pisică sălbatică (Felis Silvestris) din Parcul Naţional Retezat, surprinsă de colega noastră Lucia Ursu - Educaţie şi comunităţi APNR, într-o acţiune de monitorizare desfăşurată în decursul săptămânii trecute. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puţin modificate de intervenţia umană, Parcul Naţional Retezat adăposteşte un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei.

Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus)”, este mesajul celor de la APNR, care însoțește imaginile cu pisica sălbatică, pulicate pe pagina oficială de Facebook, marți, 14 noiembrie.

 În România se apreciază că ar exista circa 10.000 de exemplare

În doar câteva ore, postarea a devenit virală și a adunat mii de likeuri, sute de distribuiri și nenumărate comentarii. „Superb expemplar, aș lua-o acasă dacă aș putea”, „Wow, ce poze super cu unul dintre cele mai timide și greu de văzut animale. Felicitări fotografului și celor din Retezat, care țin un habitat așa frumos!”, „Superbă! Bine că știe să se ferească de oameni”, „Regina frumuseții pădurilor. Superbe fotografii”, „Din suflet îmi doresc să fie protejate și îngrijite, ca mediul să fie mai mult decât prielnic. În special, să fie ferite de prădătorii cei mai periculoși: oamenii!!”, sunt doar câteva dintre comentariile internauților.

Felina este protejată prin convenţii internaţionale, iar în România se apreciază că ar exista circa 10.000 de exemplare. Vânează noaptea şi se hrăneşte cu mamifere mici şi cu păsări. Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.

Mai multe