Un copil de 2 ani și-a pierdut viața din cauza rujeolei. Câte cazuri noi s-au înregistrat în ultima săptămână
Un copil în vârstă de numai 2 ani, din Buzău, a murit de rujeolă. A fost al șaisprezecelea deces înregistrat de la începutul epidemiei. În această săptămână au fost confirmate aproape 900 de îmbolnăviri.
Cazuri de rujeolă
În perioada 1 ianuarie 2023 - 19 mai 2024, în România au fost notificate 15.763 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 16 decese (4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în județul Mureș, 1 în județul Sibiu și 1 în județul Buzău), conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Copil de 2 ani cu rujeolă, mort în Buzău
Al 16-lea deces a fost raportat în județul Buzău, la un copil în vârstă de 2 de ani, nevaccinat antirujeolic. Avea comorbidități: obezitate morbidă. Cele 15.763 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în toate județele țării și în București. Cele mai multe cazuri sunt în Brașov - 1955, București - 1528 și Mureș - 1197.
În perioada 6 decembrie 2023 - 19 mai 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 148.531 de doze de vaccin ROR, din care 24.124 utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni.
Doze de vaccin utilizate de la începutul epidemiei
În perioada 6 decembrie 2023 – 19 mai 2024, au fost administrate 148.531 de doze de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), potrivit informațiilor oferite de Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). De asemenea, 24.124 de doze au fost administrate copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni.
Ce semnal de alarmă trage medicul Mihai Craiu
„Acum când a fost raportat un nou deces prin rujeolă, la un copil nevaccinat, în țara noastră și când ne îndreptăm către 16.000 cazuri în ultimul an, conform datelor oficiale (sau 4773 conform unui update până la data de 7 mai, al Organizației Mondiale a Sănatății) este cazul să ascultăm vocea specialiștilor. Rujeola NU este o boală banală cu febră”, atrage atenția doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
„Dragi părinți, dacă aveți un copil nevaccinat MMR/ROR este prudent să recuperați vaccinarea. Decizia vă aparține, dar ar fi bine să discutați, din nou, cu un medic despre riscurile actuale în România”, concluzionează doctorul Craiu.
Cum se transmite rujeola
Aceasta se transmite prin strănut sau tuse și se estimează că 90% din persoanele neimunizate expuse la un individ bolnav pot contracta boala. Mortalitatea este de 1-3 la o mie de cazuri, mai ridicată la copiii sub 5 ani și este determinată de complicațiile bolii.
Cum se manifestă boala
Simptomele încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile și se caracterizează prin febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Aproape toate persoanele susceptibile infectate dezvoltă boala clinică.
Petele lui Koplik, caracteristice rujeolei, sunt leziuni albicioase de câțiva milimetri în diametru și adesea înconjurate de un halou roșu care apar în gură la 2 sau 3 zile de la începutul primelor simptome ale bolii, cu 1-2 zile înainte de apariția erupției cutanate. Erupția rujeolică se dezvoltă la 2-4 zile de la debutul febrei și se răspândește de la cap spre corp în următoarele 3-4 zile.