Veste bună! Din martie am putea reveni la normalitate
În sfârșit, se zărește luminița de la capătul tunelului. Valul 5 dă semne să se domolească, numărul cazurilor este în scădere, iar din martie e posibil să trecem spre normalitatea de dinainte de pandemie, estimează dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca. Și alți experți vin cu previziuni optimiste.
„Este rezonabil să considerăm că ne apropiem de sfârșitul pandemiei. Există șanse de 80% ca, pe măsură ce Omicron evoluează, să vedem din ce în ce mai puțini viruși virulenți”, a declarat miercuri directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel. Scenariul acesta e luat în calcul și de medicul român Radu Țincu.
VIRUSUL ÎNCEPE SĂ „COABITEZE” CU OAMENII
„Avem mai multe argumente în acest sens – în primul rând istoricul. Uitându-ne la celelalte pandemii, vedem că ele evoluează pe o perioadă de un an și jumătate – 3 ani. Iată că noi deja avem doi ani de pandemie, deci din punct de vedere istoric putem spune că pandemia poate fi pe final. În al doilea rând, vedem că Omicron este o variantă mult mai blândă comparativ cu Delta, ceea ce arată că virusul se îndreaptă în mod natural către această evoluție favorabilă, de coabitare cu oamenii”, a declarat dr. Radu Țincu la B1 TV. Un alt avantaj e că avem și vaccinul anti-COVID, trebuie doar să ne folosim de el.
Ținând cont de toate aceste aspecte, plus faptul că mulți români s-au imunizat natural, prin infectare, specialistul de la Spitalul Floreasca estimează să reușim în curând să scăpăm de pandemie. „Eu cred și susțin că e posibil ca undeva în martie să reușim să trecem spre normalitatea de dinaintea pandemiei de COVID-19”, a mai spus el.
Și Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, e de părere că trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, să coabităm cu el. „Avem acum şi medicină curativă şi medicină preventivă, avem şi vaccinurile şi aceşti anticorpi care reuşesc să prevină formele severe. Trebuie să repornim şi economia şi turismul şi şcolile. Nu putem să stăm închişi în casă până dispare virusul, pentru că virusul nu o să dispară, o să mai auzim de el mulţi ani de acum încolo, dar sperăm că acesta să fie ultimul val pandemic. Tulpini o să mai fie, şi mutaţii, dar conform duratei de viaţă a virsului, noi credem că în aceşti doi ani a dovedit suficient”, a declarat Cristian Oancea, conform PRO TV. Recomandă în continuare să purtăm masca în aer liber și să fim prudenți până ieșim complet din afara pericolului.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!