Veste groaznică pentru banii românilor: euro trece de 5 lei! Când va depăși moneda europeană pragul psihologic
În luna iunie a acestui an, Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a scăzut cu 4,8 puncte. Astfel, a ajuns până la valoarea de 54,2 puncte, conform unor informații din comunicatul de presă dat publicității de către asociaței.
Mai mult decât atât, anticipaţiile pentru cursul de schimb arată o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de 5,0438 lei pentru un euro, respectiv o rată a inflaţiei de 8,21%, în următoarele 12 luni.
„Încrederea în economie s-a redus"
Adrian Codrîrlașu, vicepreşedinte al CFA România, a spus că în contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor de majorare de taxe indirect, încrederea în economie s-a redus. „Consistentă cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste.
Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior", a adaăugat Adrian Codrîrlașu, vicepreşedinte al CFA România.
În luna iunie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, cu 4,8 puncte, la valoarea de 54,2 puncte, potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei,. Situația aceasta a avut loc din cauza componentei de anticipaţii, care a înregistrat o reducere puternică, de 9,1 puncte, până la valoarea de 47,7 puncte. Mai mult de atât, Rata anticipată a inflaţiei pentru următoarele 12 luni a crescut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 8,21%.
Se anticipează o creștere a cursului valutar
94% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro. Aceste valori sunt scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior, spun specialiștii în economie.