Vine primăvara în România. Vremea va fi anormală pentru această perioadă, iar în unele zone se vor înregistra 20 de grade celsius
Vremea se schimbă rapid, trecând de la o extremă la alta. Dacă la începutul săptămânii am experimentat cea mai friguroasă dimineață a iernii, ieri parcă a fost primăvară.
Un val de căldură din Africa se extinde asupra țării, aducând cu sine temperaturi cu aproximativ 15 grade Celsius peste normal, și se preconizează că săptămâna viitoare vom avea chiar 20 de grade Celsius.
Temperaturile ridicate sunt cauzate de un curent de aer tropical venit din nordul Africii.
Meteorologii anunță că săptămâna viitoare va fi, în general, una de primăvară, cu temperaturi care se vor păstra la valori ridicate pe tot parcursul săptămânii. În extremitatea de sud-est a țării, temperaturile vor atinge 20 de grade Celsius, iar cele mai înalte valori sunt așteptate în sud și în Capitală, cu temperaturi de 17-18 grade Celsius.
Avertizare de vreme rea până mâine seară. Meteorologii au emis atenționări valabile pentru aproape întreaga țară
Cu toate acestea, se emite o avertizare cu privire la vântul puternic, ajungând până la 120 km/h în zonele montane, ca urmare a ultimelor efecte ale furtunii Ingunn, care a afectat Norvegia în zilele recente.
Avertismentul privind condițiile meteorologice nefavorabile este valabil până mâine seară, acoperind aproape întreaga țară. Cu toate acestea, înainte de săptămâna viitoare, vremea va fi rece în aproape toată România.
În special, o mare parte a țării va intra sub avertizare cod galben de vânt, cu condiții severe în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.700 de metri, unde se prognozează vânt puternic și zăpadă viscolită.
Începând de duminică, de la ora 14.00, până luni dimineața la ora 9.00, se anunță intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zonele montane înalte (la altitudini de peste 1500 m).
Meteorologii avertizează că vântul se va intensifica în mare parte a țării, cu rafale de 55...70 km/h în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 90...110 km/h, reducând vizibilitatea și provocând viscol. De asemenea, se prognozează precipitații moderate cantitativ în zona montană înaltă, cu preponderență a ploilor, ceea ce va determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.
Cod Galben de viscol, mai ales la munte
Există o avertizare cod galben pentru intervalul 5 februarie, de la ora 08:00 la 22:00, cu așteptări de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și precipitații moderate cantitativ la munte. Se preconizează că vântul se va intensifica în majoritatea zonelor, cu rafale de 70...100 km/h în zonele montane, și viteze de 65...75 km/h în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.
În anumite regiuni, se vor înregistra intensificări temporare și locale, cu viteze în general de 55...60 km/h. De asemenea, în zona de munte se așteaptă precipitații moderate cantitativ, cu predilecție pentru ploi, care vor duce la topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă la altitudini mai mici de 1700 m și ninsori viscolite la altitudini mai mari.
În aceeași perioadă, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură. La altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120 km/h, și va fi însoțit de viscol, reducând vizibilitatea la cote foarte scăzute.