Visul Schengen se îndepărtează?

22 noiembrie 2022 7:51   Național
Ultima actualizare:

Exact când România începea să spere mai mult ca niciodată că va fi, în sfârşit, primită în Spaţiul Schengen, după ce Comisia Europeană a cerut admiterea «fără  amânare», visul s-a îndepărtat neaşteptat de mult săptămâna trecută.

Olanda a fost multă vreme singurul stat care s-a opus cu încăpăţânare aderării României la zona liberă, însă zilele trecute i s-a alăturat Suedia, apoi, în mod cu totul surprinzător, şi Austria. 

Citește și: Ce avantaje avem dacă intrăm în Schengen?

Opoziţia din Suedia spune NU aderării României, în ciuda faptului că Guvernul acestei ţări, care este minoritar, şi-a exprimat deschiderea faţă de ţara noastră. Motivul invocat: securitatea internă a Suediei.

Iată și: Ultimă oră! Parlamentul European a decis! România în Schengen până la sfârșitul anului?

Ardalan Shekarabi, membru al social-democraţilor şi vice-preşedintele comitetului de justiţie, declară că nu este deloc o problemă neînsemnată eliminarea controlului la intrarea şi ieşirea din ţară: „Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările şi ieşirile şi să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalităţii”.

Un europarlamentar suedez, membru al Comisiei de Justiţie, a spus săptămâna trecută că ţara sa întâmpină „mari probleme cu cetăţenii din aceste ţări (n.r. România şi Bulgaria)”.

Bulgaria, lăsată singură în afara Spaţiului?

Chestiunea extinderii Schengen este condusă de actuala preşedinţie a Uniunii Europene, Republica Cehă. Aceasta s-a exprimat că doreşte ca statele membre ale Spaţiului Schengen să ia decizia în decembrie şi, cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne care se va desfăşura pe 8 şi 9 decembrie.

Pe de altă parte, Bulgaria se teme că va fi separată de România la votul din Consiliul JAI  şi va rămâne singură în afara Spaţiului şi că acest lucru ar însemna „umilire politică extrem de gravă” pentru Bulgaria, mai scriu jurnaliştii bulgari. 

Însă, chiar la sfârşitul săptămânii trecute, României i s-a mai pus un obstacol în calea spre Schengen. Austria a anunţat, prin ministrul de Interne, că nu este de acord cu extinderea zonei libere.

Cu alte cuvinte se opune aderării celor trei ţări, România, Bulgaria şi Croaţia. Şi în cazul Austriei problema cea mai mare o reprezintă migranţii. Ministrul Gerhard Karner a prezentat şi o statistică pentru a-şi argumenta motivul.

El a spus că peste 90.000 de migranţi au fost prinşi la frontiera austriacă de la începutul anului, iar dintre aceştia 75.000 nu fuseseră înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE. „Extinderea unui sistem stricat nu poate funcţiona. Situaţia din Europa arată limpede că protecţia graniţelor externe nu funcţionează”, a mai spus ministrul Gerhard Karner. 

Analiştii români sunt optimişti

Ca urmare, europarlamentarul Victor Negrescu a menţionat că a fost iniţiat un dialog cu Guvernul de la Viena. „Eu cred că la finalul zilei Austria o să susţină România, pentru că avem o colaborare foarte bună pe mai multe paliere, inclusiv economic, şi în acest context sper să nu se opună această ţară. (…) Perspectiva Austriei a fost un pic diferită faţă de poziţionarea ministrului de Interne, de aceea am în continuare speranţa că acea exprimare, comunicarea făcută de ministrul de Interne, să nu se regăsească în poziţia finală. Nu trebuie să o ignorăm şi trebuie să acţionăm ca atare pentru a-l convinge să sprijine România”, a declarat Victor Negrescu pentru „Adevărul“.

De cealaltă parte, europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan, membru al PPE, formaţiune europeană din care face parte şi Gerhard Karner, a afirmat, tot pentru „Adevărul“, că declaraţia oficialului se referă la funcţionarea de până acum a spaţiului Schengen.

„Declaraţia nu face nicio referire la neîndeplinirea vreunei reguli de către România. Sper ca Austria să poată soluţiona cât de curând îngrijorarea pe care o are cu privire la statele care deja sunt membre ale spaţiului Schengen”, a afirmat oficialul.

Declară război firmelor olandeze şi austriece 

Deputatul PNL Pavel Popescu spune că refuză să ia în considerare un eşec al aderării României la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului şi ameninţă, într-o postare pe Facebook, că îşi va „dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislaţie şi activitate politică ce vor viza în mod direct firmele şi interesele austriece (ruseşti la bază) şi olandeze prezente în România”.

„Olanda şi Austria. Cu menţiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi şi mai mult clubul celor două ţări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc şi cocaină columbiană”, a scris Pavel Popescu, duminică, pe Facebook. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe