Vrei porc de ţară? Ce reguli stricte trebuie să respecţi
Pesta porcină africană - descoperită în mai multe gospodării din Timiş, dar şi în două ferme ale companiei Smithfield - a provocat uciderea a zeci de mii de animale. Totodată, boala a dus la o înăsprire a controalelor în privinţa celor care vând porci din gospodăriile proprii, scrie adevarul.ro.
Nu mai e mult până la Crăciun, iar mulţi orăşeni optează pentru porci crescuţi la ţară, a căror carne are un gust deosebit. Din cauza pestei porcine africane, care face ravagii în rândul animalelor, au fost instituite reguli aspre.
Comercializarea şi transportul porcilor vii se poate face, legal, doar în anumite condiţii, după cum explică Flavius Nicoară, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş.
Spre exemplu, dacă o persoană din Timişoara intenţionează să cumpere, de la un localnic din satul Chizătău, un porc pe care să îl taie acasă, de Crăciun, trebuie să urmeze o procedură clară. Prima condiţie este ca localitatea din care pleacă porcul să nu fie în zona de protecţie sau de siguranţă instituită din cauza pestei porcine. În acest caz, mişcarea de animale vii este strict interzisă. O a doua condiţie este ca porcii din curtea gospodarului să fie identificaţi (adică să aibă crotalii).
„Medicul veterinar trebuie să fie anunţat de proprietar, cu 24 de ore înainte, că intenţionează să vândă un porc. Acesta se deplasează, verifică starea de sănătate a animalului şi întocmeşte nişte documente de mişcare.
Cel care cumpără e obligat să aibă un cod de exploataţie valid. Se face documentul de mişcare şi se mută porcul din codul RO de la Chizătău în codul RO de la Timişoara”, spune şeful DSVSA Timiş.
„Transportul trebuie făcut cu o maşină autorizată sanitar-veterinar şi dezinfectată, cu dovada dezinfecţiei”, arată Nicoară.
Pentru a evita procedurile de transport în cazul animalelor vii, orăşenii care vor să cumpere un porc de ţară se pot înţelege cu crescătorul de la sat. Porcul va fi sacrificat în gospodăria vânzătorului, iar animalul urmează să fie transportat, tranşat, la oraş. Şeful DSVSA susţine însă că aceasta nu e o soluţie.
„Crescătorul poate să taie porcul acolo, dar pentru consum propriu. El nu este unitate autorizată pentru abatorizare”, atenţionează Nicoară.
Acelaşi porc, tăiat şi tranşat la ţară, poate fi însă transportat la oraş, dacă beneficiarul final face parte din familia crescătorului.
„Este altceva. Puteţi tăia porcul, faceţi parte din familie. Aşa spune şi legea. Este pentru consum propriu şi familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră, puteţi să vă duceţi liniştit carnea acasă, la oraş, cu condiţia verificării sanitar-veterinare: examen trichineloscopic şi toate celelalte”, încheie şeful DSVSA Timiş.
„Începe uciderea animalelor afectate de pesta porcină”
Un focar de pestă porcină africană a fost depistat la ferma Smithfield de la Pădureni, după ce 13 animale au murit într-o singură zi. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş încearcă să salveze de la sacrificare o parte din porci, ferma fiind construită pe module separate.
„Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere a primului. Se luaseră deja măsuri de protecţie, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate, singurele mişcări fiind cele de personal. Au fost instituite filtre de poliţie. Acum începe uciderea animalelor afectate”, a declarat Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiş.
„Din fericire, la Pădureni este o situaţie specială, pentru că sunt trei module epidemiologice separate. În primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale, care vor fi incinerate”, a spus Nicoară.
El a menţionat că vor fi monitorizate celelalte module şi, dacă nu vor exista semnale de apariţie a bolii, nu vor fi sacrificate şi animalele din celelalte unităţi.
Flavius Nicoară susţine că foarte mulţi cetăţeni comercializează pe internet produse din carne de porc.
„Este interzis, acum au dosar penal. Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pişchia, doi porci domestici au fost aruncaţi în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive”, a dezvăluit el.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!