Zilele din octombrie când intră banii pe cardurile de alimente. Când se fac primele plăți

11 octombrie 2024 5:40   Național
Ultima actualizare:

În luna octombrie, beneficiarii cardurilor de alimente din România, care includ pensionarii și persoanele cu venituri mici, vor primi din nou ajutorul financiar mult așteptat. Acest sprijin, oferit în mod regulat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, constă în sume de până la 1.500 de lei pe an, distribuite pe carduri electronice.

Când sunt încărcate cardurile de alimente în octombrie?

De obicei, banii sunt alocați pe cardurile de alimente în a doua jumătate a fiecărei luni, între 15 și 25 octombrie, dar aceste date pot varia în funcție de județ și de firma emitentă a cardului. Având în vedere că trei companii diferite emit aceste carduri – Edenred, Sodexo și UP România – nu există o ordine fixă de livrare a banilor, însă, în general, plățile se efectuează într-un interval de 10 zile, începând de la jumătatea lunii.

Cum se face actualizarea beneficiarilor?

Ministerul actualizează lunar listele cu beneficiari, asigurându-se că persoanele eligibile primesc acest ajutor. Beneficiarii noi introduși în program vor primi cardurile în mod automat, în cazul în care au devenit eligibili pe parcursul lunii. Dacă sunteți eligibil și nu ați primit cardul, puteți contacta Casa Teritorială de Pensii sau Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială din județul în care locuiți.

Unde să suni dacă ai pierdut cardul de alimente sau nu funcționează?

În cazul în care ați pierdut cardul sau întâmpinați probleme tehnice, trebuie să contactați firma emitentă. Iată datele de contact pentru asistență:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

Emiterea unui nou card durează aproximativ 60 de zile de la data la care ați raportat pierderea sau defectarea acestuia.

Cum funcționează cardurile de alimente?

Cardurile de alimente permit plăți contactless la operatorii economici parteneri, încă de la prima tranzacție. Este important de menționat că sumele disponibile pe card sunt valabile timp de 12 luni de la data încărcării lor, și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare sau mese calde. De asemenea, nu se pot retrage numerar de pe aceste carduri.

Cine primește ajutorul de pe cardurile de alimente?

- Acest sprijin financiar este destinat unor categorii vulnerabile, inclusiv:
- Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei.
- Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri pe membru de familie sunt sub 675 lei.
- Familiile monoparentale, ale căror venituri pe membru de familie sunt sub 675 lei.
- Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Pentru a utiliza ajutorul în cazuri excepționale, beneficiarii care nu se pot deplasa pot încredința cardul unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Mai multe