5 beneficii ale boabelor de năut
Bogat în săruri minerale, vitamine şi proteine, năutul poate fi un substitute ideal pentru proteinele din carne. Fie că este consumat în pastă de hummus, supă sau chifteluțe de falafel, acesta cucerește prin gustul delicios și inconfundabil.
Năutul este foarte ușor de integrat în dietă, întrucât se găsește atât uscat, cât și la conservă și se poate prepara în mai multe feluri. Unul dintre cele mai populare aperitive pe bază de năut este hummusul, care poate fi preparat în diverse combinații extrem de gustoase și de sănătoase.
- Ameliorează diabetul
Studiile au demonstrat faptul că diabeticii de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri sanguine de glucoză mai mici şi că diabeticii de tip 2 pot îmbunătăţi nivelul de zahăr din sânge şi nivelurile de insulină cu ajutorul unei diete care conţine năut. Experţii recomandă între 21-25 grame de fibre pe zi pentru femei şi 30-38 de grame pe zi pentru bărbaţi.
- Are grijă de rezistența oaselor
Năutul conţine o varietate de vitamine esențiale corpului nostru, dintre care fierul, fosfatul, calciul, magneziul, manganul, zincul şi vitamina K, motiv pentru care contribuie la construirea şi menţinerea structurii osoase şi rezistenţei acesteia în timp. Potrivit specialiștilor, formarea matricei osoase necesită mangan mineral, fier şi zinc.
- Sprijină sănătatea inimii
Conţinutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C şi vitamina B6 din năut sprijină puternic sănătatea inimii. Iar cantitatea semnificativă de fibre ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge, ceea ce diminuează şi riscul dezvoltării bolilor de inimă.
- Atenuează inflamaţiile
Colina este un nutrient foarte important şi versatil aflat în năut care ajută la tulburările somnului, mişcarea musculară, activitatea de învăţare şi procesul memoriei. Colina ajută, de asemenea, şi la menţinerea structurii membranelor celulare, fiind de bază în transmiterea impulsurilor nervoase, extrem de utilă la absorbţia grăsimilor şi reducerea inflamaţiei cronice.
- Ține sub control greutatea
Fibrele dietetice sunt recunoscute ca factori importanţi în managementul greutăţii şi pierderea kilogramelor în plus, deoarece funcţionează ca „agenţi de inducere a senzaţiei de saţietate” la nivelul sistemului digestiv. Aceşti compuşi cresc saţietatea şi reduc pofta de mâncare, ceea ce te face să te simţi sătul mai mult timp, conform doc.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram