Alimentele care ne pot prelungi viața. Trei diete-minune, eficiente împotriva diabetului și cancerului
Specialiștii au identificat trei tipuri de diete care ne pot ajuta să îmbătrânim sănătos. Mai mult, studiile arată că aceste obiceiuri alimentare pot preveni pe termen lung afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și demența.
Alimentația noastră influențează nu doar durata vieții, ci și calitatea acesteia, mai ales la vârste înaintate. Experții susțin că o dietă potrivită poate asigura o viață sănătoasă, fără boli, cel puțin până la 70 de ani, și chiar poate prelungi semnificativ longevitatea. Rămâne însă întrebarea: ce ar trebui să consumăm pentru a ne proteja de bolile cronice, adesea cauzate sau agravate de alimentația dezechilibrată?
Un studiu recent realizat de cercetătorii suedezi de la Karolinska Institutet, parte a Universității din Solna, identifică trei diete eficiente în prevenirea bolilor cronice, menținerea sănătății până la vârste înaintate și creșterea longevității.
Alimentația nesănătoasă: o cauză a unei bătrâneți dificile
Mâncatul este un proces natural și indispensabil pentru viața noastră, dar obiceiurile alimentare s-au schimbat mult de-a lungul timpului. Specialiștii atrag atenția că, în prezent, dieta noastră este tot mai nesănătoasă. Aceasta crește riscul de a dezvolta boli cronice grave precum diabet, hipertensiune arterială sau demență. Studiul publicat în revista „Nature Aging” și realizat de cercetătorii de la Universitatea din Solna evidențiază faptul că multe dintre problemele de sănătate de la vârstele înaintate au la bază o alimentație necorespunzătoare.
Autorii studiului s-au concentrat pe legătura dintre dietă și apariția bolilor cronice la adulții în vârstă, analizând o gamă largă de afecțiuni cardiovasculare, neuropsihiatrice și musculo-scheletice. Cercetarea a utilizat datele din Studiul Național Suedez privind Îmbătrânirea și Îngrijirea în Kungsholmen (SNAC-K), un registru pe termen lung care monitorizează sănătatea, istoricul medical și funcțiile cognitive ale adulților vârstnici. La studiu au participat peste 2.400 de persoane, cu o medie de 71,5 ani la momentul inițial. Datele colectate pe o perioadă de 15 ani au fost folosite pentru a evalua impactul dietelor asupra dezvoltării bolilor cronice.
Evident, subiecții au fost împărțiți pe categorii, în funcție de obiceiurile lor alimentare. Unii preferau, de exemplu, o dietă mediteraneeană, alții una bogată în carne roșie și alimente ultra-procesate.
Citește mai multe pe Adevărul.ro