Totul despre alimentaţia cu gluten. Este sau nu sănătoasă?

Dieta fără gluten a început să fie adoptată de tot mai mulţi oameni, chiar dacă nu au probleme de sănătate care să impună acest lucru. Află dacă alimentaţia cu gluten este sănătoasă! 

image

Pentru majoritatea oamenilor, consumul de gluten este sigur şi nu are efecte negative asupra sănătăţii. Însă, pentru un număr mic de persoane, această proteină poate cauza probleme de sănătate. 

Cine trebuie să se ferească

Pentru oamenii afectaţi, glutenul este perceput de organism ca fiind o toxină, deci sistemul imunitar reacţionează excesiv şi îl atacă. Dacă eşti sensibil şi nu ştii, şi continui să mănânci alimente cu gluten, acest lucru duce la inflamaţie în corp. Te vei confrunta cu oboseală, balonare, constipaţie şi diaree alternative sau chiar poţi ajunge la scădere în greutate neintenţionată, malnutriţie şi leziuni intestinale, ca în boala celiacă. În boala celiacă, tind să apară şi alte simptome grave, cum ar fi diareea cronică sau constipaţia, greaţa şi vărsăturile, anemia şi dermatita herpetiformă. De aceea, dacă te confrunţi cu aşa ceva, e important să primeşti indicaţii medicale adecvate. Boala celiacă poate afecta absorbţia calciului, ducând la pierderea densităţii osoase şi la un risc crescut de fracturi osoase, iar malabsorbţia fierului şi a vitaminei B12 poate duce la dezvoltarea anemiei. De asemenea, persoanele cu boala celiacă au un risc crescut de a dezvolta alte afecţiuni autoimune, cum ar fi tiroidita autoimună sau diabetul de tip 1.

Glutenul nu îţi face rău

Alimentaţia fără gluten nu este neapărat mai sănătoasă pentru majoritatea oamenilor care nu au afecţiuni legate de această proteină; deci, dacă nu ai sensibilitate la gluten sau boală celiacă, glutenul nu îţi face rău. Mai mult, renunţarea la gluten poate chiar să aibă dezavantaje pentru sănătate, deoarece alimentele cu gluten (pâine, paste, griş, cereale pentru micul dejun) pot fi o sursă importantă de nutrienţi esenţiali în dietă dacă sunt consumate în variantele lor integrale. Grâul şi alte cereale care conţin gluten furnizează carbohidraţi, fibre, vitamine şi minerale, importante pentru sănătate. Renunţarea la aceste alimente, fără a le înlocui corespunzător, poate duce la carenţe nutriţionale. 

Simptome care indică o sensibilitate

Dacă ai sensibilitate la gluten non-celiacă, poţi resimţi o varietate de simptome, digestive sau generale, uşoare sau moderate, după ce consumi alimente care conţin gluten. Dacă ai boala celiacă, simptomele vor fi mai grave. Semnele pot apărea de obicei la câteva ore după consumul de gluten şi pot persista câteva zile. Acestea pot fi balonare, flatulenţă excesivă, diaree sau constipaţie, crampe abdominale, dar şi oboseală şi slăbiciune, dureri de cap, tulburări ale somnului, stare generală de disconfort sau iritabilitate sau chiar dureri şi umflături articulare, erupţii cutanate, mâncărime sau roşeaţă ori dificultăţi de concentrare. Dacă observi aceste semne, e indicat să mergi la medicul de familie pentru a primi recomandările necesare.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
catalin drula facebook jpg
pensie, foto shutterstock jpg
Vot 7 decembrie Capitala 1 Inquam Photos / George Călin
tren ai marea britanie bbc jpg
basescu vot inquam jpg
Adrian Năstase FOTO Mediafax
maimute roma antica jpg
elvetia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net