Boala rară, confundată cu schizofrenie, care îi face pe pacienți să vadă fețe „demonice”

30 martie 2024 17:15   Sănătate

Imaginați-vă că ați vedea toate chipurile oamenilor ca niște demoni. Ar fi de nesuportat, nu-i așa? Ei bine, sunt persoane care se confruntă cu așa ceva. Acești oameni suferă de o afecțiune rară cunoscută sub numele de prosopometamorfopsie (PMO).

În ultimii ani, cercetătorii au început să facă lumină asupra unei afecțiuni rare cunoscute sub numele de Prosopometamorfopsie (PMO), care afectează percepția. Boala a atras atenția oamenilor de știință și a publicului larg datorită complexității sale și impactului asupra celor afectați.

Un caz care a atras recent atenția este cel al lui Victor Schaller, un bărbat din Tennessee, SUA. Într-o dimineaţă din 2020, el își vedea colegul de apartament cu urechi ascuţite, ochi gigantici şi o gură largă, până la marginile feţei. Apoi a intrat în cameră prietena lui şi faţa ei era la fel. Pentru Schaller, această experiență a fost începutul unei călătorii în lumea tulburătoare a PMO, o boală teribilă care distorsionează realitatea.

PMO este o boală foarte rară - mai puțin de 100 de cazuri au fost raportate din 1904 încoace - iar pacienții afectați de PMO experimentează o varietate de distorsiuni vizuale, inclusiv întinderea și distorsionarea trăsăturilor faciale, modificări de culoare și poziție sau dispariția parțială a feței. Fiecare caz este unic și evidențiază complexitatea și diversitatea acestei afecțiuni.

Pacienții cu PMO sunt conștienți de faptul că fețele „demonice” nu sunt reale

Deși boala este adesea confundată cu schizofrenia sau psihona, pentru cei afectați este esențial să se cunoască diferența fundamentală dintre acestea: pacienții cu PMO sunt conștienți de faptul că distorsiunile pe care le văd nu sunt reale, astfel încât pot evita stigmatizarea și pot primi un diagnostic corect.

Lucrând cu pacienți precum Schaller, oamenii de știință au reușit să recreeze ceea ce văd oamenii atunci când se uită la fețe, oferind o perspectivă mai profundă asupra experiențelor lor unice. Aceste imagini sunt cruciale pentru sensibilizarea și educarea publicului cu privire la această afecțiune rară.

Cauza exactă a prosopometamorfopsiei este în mare parte necunoscută și este încă în curs de investigare. Din nefericire, din cauza rarității și a lipsei de date solide, este dificil de identificat o cauză specifică a PMO. Cu toate acestea, unele studii sugerează că poate fi asociată cu anumite leziuni sau disfuncții în regiunile cerebrale responsabile de procesarea informațiilor vizuale, potrivit Atlas Geografic.

Mai multe