Descoperire revoluționară în lupta împotriva celei mai letale boli infecțioase din lume. Testul de sânge care ar putea salva milioane de vieți

Tuberculoza (TB sau TBC) rămâne una dintre cele mai letale boli infecțioase din lume, cauzând moartea a peste un milion de oameni în fiecare an. Cu toate acestea, mulți dintre cei afectați nu sunt conștienți că sunt purtători ai acestei boli, ceea ce duce la o continuă răspândire a infecției. În acest context, o echipă de cercetători de la Universitatea din Southampton pare să fi făcut un pas important spre identificarea rapidă și precisă a persoanelor infectate cu tuberculoză, dezvoltând un test de sânge care ar putea fi cheia în combaterea acestei boli devastatoare.

Tuberculoză. Foto: arhiva.
Tuberculoză. Foto: arhiva.

Studiul realizat de Universitatea din Southampton, în colaborare cu experți din Africa de Sud și Peru, a identificat un grup de markeri biologici care sunt prezenți în concentrații ridicate la pacienții infectați cu tuberculoză. Acești markeri, alcătuiți din șase proteine, sunt extrem de precis în identificarea infecției cu tuberculoză. Dr. Hannah Schiff, expert în probleme respiratorii la Southampton, explică că acest test de sânge ar putea ajuta la identificarea celor aproximativ trei milioane de cazuri care au fost omise anul trecut, majoritatea în țările în curs de dezvoltare.

Metoda propusă de cercetători ar putea revoluționa diagnosticul și controlul tuberculozei. Testul propus ar fi simplu și rapid, detectând nivelurile specifice ale acestor proteine în sânge, ceea ce ar permite identificarea rapidă a persoanelor infectate. Acest lucru este deosebit de important în contextul în care unul din trei oameni infectați cu tuberculoză nu sunt diagnosticați și rămân purtători ai bolii.

Cum se transmite această afecțiune

Tuberculoza, o boală care se transmite prin inhalarea picăturilor mici provenite de la persoanele infectate, poate afecta orice parte a corpului, deși cel mai frecvent afectează plămânii. În Marea Britanie, de exemplu, cazurile de tuberculoză au crescut la aproximativ 5.000 anul trecut, iar această tendință este așteptată să continue și în 2024.

Problema tuberculozei nu este specifică unei regiuni sau țări, ci afectează întreaga lume. În România, de exemplu, tuberculoza multidrog rezistentă rămâne o problemă sensibilă, iar autoritățile fac eforturi pentru a asigura un diagnostic și tratament adecvat pentru pacienți.

Deși pandemia de COVID-19 a afectat eforturile de combatere a tuberculozei, acest nou test de sânge ar putea reprezenta o soluție promițătoare în lupta împotriva acestei boli. Dezvoltarea și implementarea acestui test ar putea contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri de tuberculoză și la salvarea de vieți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net