Boală care afectează 130.000 de români. Este răspândită la toate categoriile de vârstă

Stilul de viață agitat, stresul cotidian, alimentația nesănătoasă și lipsa odihnei adecvate sunt doar câteva dintre factorii care contribuie la deteriorarea stării de sănătate a multor oameni. Însă în spatele acestei realități zilnice se ascunde o afecțiune cu impact adesea subestimat: epilepsia.

Epilepsie. Foto: arhiva.
Epilepsie. Foto: arhiva.

Epilepsia afectează un număr semnificativ de români

Cu o frecvență alarmantă, epilepsia afectează un număr semnificativ de români, necesitând o atenție sporită din partea societății și a autorităților medicale. Ziua Mondială de Conștientizare a Epilepsiei, marcată în fiecare an pe data de 26 martie, reprezintă un moment crucial pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni neurologice și a provocărilor cu care se confruntă atât cei care suferă de epilepsie, cât și familiile acestora.

Asociația Pacienților cu Epilepsie din România (ASPERO), în calitate de membru al International Bureau of Epilepsy, se angajează activ în promovarea accesului echitabil la diagnosticare, tratament și îngrijire medicală pentru persoanele afectate de epilepsie. De asemenea, ASPERO milită pentru o legislație adecvată care să garanteze drepturile omului și pentru combaterea stigmei asociate acestei boli, încurajând persoanele afectate să trăiască la potențialul lor maxim.

Este una dintre cele mai răspândite boli neurologice la nivel mondial

Epilepsia este una dintre cele mai răspândite boli neurologice la nivel mondial, afectând aproximativ 50 de milioane de oameni. Această afecțiune cronică a creierului poate apărea la orice vârstă și poate afecta semnificativ calitatea vieții pacienților.

În România, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, numărul persoanelor diagnosticate cu epilepsie a fost de aproximativ 126.512 în anul 2022, evidențiind o creștere semnificativă față de anii precedenți.

Este esențial ca persoanele diagnosticate cu epilepsie să primească sprijin și încurajare pentru a-și exprima emoțiile și temerile, pentru a împărtăși experiențele lor cu alții și pentru a căuta ajutor atunci când este necesar. Un mediu de susținere din partea familiei, prietenilor și colegilor poate face o diferență semnificativă în gestionarea bolii și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Cauzele epilepsiei sunt variate și pot include factori genetici, afecțiuni ale creierului, afecțiuni infecțioase, probleme prenatale, tulburări de dezvoltare, traume craniene sau cauze imune. Înțelegerea profundă a acestei afecțiuni este esențială pentru a oferi pacienților tratamentul și sprijinul adecvat în gestionarea ei.

Ziua Mondială de Conștientizare a Epilepsiei reprezintă un moment oportun pentru educație și sensibilizare în rândul societății cu privire la această boală complexă. Solidaritatea și sprijinul pentru cei care trăiesc cu epilepsie sunt fundamentale în promovarea unei vieți mai bune și mai incluzive pentru toți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tineri morti, carbonizati jpg
schelet dinozaur profimedia jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
parbriz pixabay jpeg
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
munte pixabay jpg
brad brasov jpg
iohannis ranjet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net