Când am putea cumpăra primul medicament împotriva cancerului. Data la care s-ar lansa în farmacii

21 martie 2024 14:44   Sănătate

Un medicament împotriva cancerului ar putea începe să fie comercializat de către compania BioNTech începând cu anul 2026. Acesta funcționează pe baza tehnologiei ARN, utilizată și în vaccinurile împotriva Covid-19.

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, anunțul a fost făcut de către laboratorul german BioNTech, același care a realizat și unul dintre vaccinurile împotriva virusului care a ținut în loc întreaga planetă, Covid-19. Acest prim medicament împotriva cancerului ar începe să fie comercializat începând cu anul 2026.

Acest nou vaccin se bazează pe aceeași tehnologie precum cea utilizată în lupta împotriva Covid-19, mai precis, ARN mesager (ARNm). „Compania intenţionează să continue să îşi dezvolte proiectele în vederea primei sale lansări în domeniul oncologic prevăzută pentru 2026”, a comunicat compania, potrivit sursei citate.

În plus, acest nou medicament nu este singurul astfel de tratament împotriva cancerului la care compania BioNTech lucrează. Ei mai studiază și alte tipuri de imunoterapii și vaccinuri ce ar fi eficiente împotriva mai multor tipuri de cancer, cum ar fi melanom, prostată, cap şi gât, ovare, plămâni, colorectal.

Un nou medicament împotriva cancerului ar putea fi comercializat din 2026

Până în anul 2030, cei de la BioNTech speră să poată obține autorizarea pentru pentru zece dintre tratamentele împotriva cancerului la care lucrează în acest moment. Alături de compania americană Pfizer, BioNTech a vândut milioane de doze de vaccin anti-Covid, iar profitul a fost folosit de către laborator pentru cercetarea împotriva cancerului.

Datorită tehnologiei ARN mesager, oamenii de știință pot avea o nouă perspectivă asupra terapiilor împotriva cancerului. Mai mult decât atât, până în anul 2025, compania Modena dorește să îi fie aprobată testarea unui vaccin împotriva cancerului de piele.

„Există numeroase tipuri de cancer în diferite stadii şi boala diferă de la un pacient la altul”, a declarat, conform sursei citate, Ugur Sahin, cofondator al BioNTech, în luna noiembrie. Acesta a spus că scopul companiei este de a dezvolta un vaccin împotriva acestei boli personalizat pentru fiecare pacient care are nevoie de acesta.

Mai multe