Carnea de pui, pericol pentru sănătate? La ce boli te expui dacă o consumi des
Carnea de pui reprezenta pe vremuri o sursă importantă de proteine și vitamine, având conținut redus de grăsimi. Dar, în zilele noastre, ea a ajuns să fie un pericol pentru sănătate. Click! îți spune de ce!
Potrivit noilor studii făcute de specialiștii în sănătate publică, carnea de pui din prezent conține cu până la șase ori mai multă grăsime decât avea în urmă cu un secol și jumătare.
Totuși, medicii atrag atenția asupra potențialului cancerigen al hormonilor de creștere, prezenți în carnea de pui comercializată în toată lumea.
Ce beneficii pentru sănătate are carnea de pui
O porție de carne de pui poate oferi jumătate din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienți esențiali organismului pentru a transformă grăsimile în energie și pentru a preveni pierderea masei osoase.
Totodată, carnea de pui are și proprietăți energizante, fiind bogată în vitamina B, care procesarea carbohidraților și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Mai mult, carnea de pui ajută la creșterea imunității, având în vedere că are în componență seleniu, un mineral care stimulează secreția de glutation, numit „antioxidantul miraculos” sau „proteină vieții”.
Glutationul sintetizat de ficat este un puternic antixodant al organismului, contribuind în lupta împotriva cancerului. El are și detoxifiant, antiinflamator și imunomodulator. El restabilește echilibrul între imunitatea celulară și umorală și activează celulele macrofage.
În același timp, consumul de carne de pui zilnic oferă 72% din doză zilnică recomandată de vitamina B3 sau niacina. Ea oferă protecție ADN-ului și îl împiedică să se deterioreze.
Studiile au confirmat faptul că, persoanele în vârstă care consumă alimente bogate în vitamina B3, sunt mai ferite de astfel de boli cronice și degenerative.
Pericolele pentru sănătate din carnea de pui
Totuși, carnea de pui poate fi și un pericol pentru sănătate. Studiile arată că folosirea hormonilor pentru creșterea porcilor, vitelor, oilor, găinilor, curcanilor și a altori păsări poate duce la creșterea riscului de cancer de sân la femei, cancer de prostată sau cancer digestiv.
Unul dintre cei mai comuni hormoni de creștere este estrogenul. El este răspunzător pentru multe dereglări hormonale și metabolice la copii și adolescenți, printre care pubertatea precoce, celulita la vârste foarte mici și creșterea rapidă în greutate. La adulți, carnea de pui cu hormoni provoacă obezitate.
Studiile recente relevă faptul că, unele sortimente de carne de pui poate conține o tulpină a bacteriei Escherichia coli, rezistență la antibiotice, care poate cauza infecții ale vezicii urinare la femei.
Bacteria poate ajunge în corpul omului prin simplă manipulare a cărnii de pui, înainte de prepararea ei, scrie site-ul sfatul medicului.