Ce alimente nu ar trebui să mănânci dacă ai gastrită?
Gastrita reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni gastroesofagiene și se manifestă prin inflamarea mucoasei stomacului. Această afecțiune este tratabilă. În plus, dacă ai grijă de alimentația ta disconfortul poate ameliorat, iar unele complicații pot fi evitate.
Gastrita afectează 25% din populația lumii
O afecțiune foarte frecventă astăzi este gastrita, deoarece se estimează că afectează 25% din populația lumii și, deși această afecțiune este tratabilă, realitatea este că mulți oameni nu știu că pentru a avea o calitate mai bună a vieții este importantă dieta. Iată alimentele pe care nu ar trebui să le consumați dacă aveți această problemă de sănătate.
Cum poți ajunge să ai această boală
Potrivit presei de specialitate, gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului și unele dintre cele mai frecvente simptome sunt durerea sau arsura în partea superioară a abdomenului, greața, vărsături, indigestie și chiar pierderea poftei de mâncare. Cauzele se pot datora consumului excesiv de alcool, medicamente (spre exemplu, antiinflamatoarele pot irita mucoasa stomacului și provoca gastrita) sau alimente condimentate (ele pot provoca leziuni la nivelul mucoasei gastrice). Deși un alt motiv important se datorează unei infecții stomacale generate de o bacterie numită Helicobacter pylori.
Aceste alimente ar trebui să evitați dacă aveți gastrită
Gastrita poate dura doar o perioadă scurtă de timp sau poate dura luni sau ani, totuși, este tratabilă cu unele medicamente care trebuie indicate de medic. În ciuda acestui fapt, este important ca cei care au această problemă să aibă grijă de alimentația lor, așa că iată lista alimentelor pe care nu ar trebui să le consumi dacă ai această problemă de sănătate:
condimente,
maioneză,
muştar,
ketchup,
unt,
margarină,
oțet,
sifon,
ciocolată,
cafea,
lapte,
alcool,
sosuri,
grăsimi,
cartofi prăjiți,
mâncare la conservă,
cârnați,
alimente condimentate.
Este de menționat că alți factori care pot ajuta la reducerea disconfortului gastritei sunt mâncatul la ore fixe, mestecatul bine și încet, consumul de lichide în înghițituri mici, fără somn după masă și, în principal, evitarea postului prelungit, deoarece acest lucru ar putea provoca complicații a acestei boli.