Cum pot fi tratate modern pietrele la rinichi?

Colicile renale, alături de durerile apărute la urinare sau de o urină de culoare brun-roșiatică pot indica prezența uneia dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale sistemului urinar: litiaza renală, calculii sau „pietrele la rinichi”. De îndată ce apar astfel de semne și simptome, la care se mai pot asocia și grețuri, vărsături, febră, oboseală sau transpirații în exces, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la un control de urologie, pentru un diagnostic prompt și un tratament adecvat.

22 06 Click ro jpg

Litiaza renală presupune formarea de calculi, apăruți prin procesul de cristalizare și precipitare a substanțelor minerale și a sărurilor în tractul urinar, de la rinichi la vezică. Astfel de depozite minerale care se depun la nivelul rinichilor se formează în momentul în care există o concentrație mai mare de cristale minerale în urină, apoi acestea cresc și pot bloca fluxul de urină producând durere. Pietrele la rinichi pot fi de diferite dimensiuni, de la nisip până la formațiuni mai mari care pot duce și la blocaj renal.

De regulă, calculii de mici dimensiuni nu provoacă simptome. Adesea, aceștia sunt eliminați din organism chiar fără tratament specific sau au nevoie doar de un tratament medicamentos și de o hidratare corectă, de minimum 2 l de apă pe zi. Însă calculii mari, care generează o simptomatologie specifică, zgomotoasă, și care pot conduce deseori la complicații, se pot trata chirurgical sau printr-un procedeu modern, fără operație.

Tratamentul chirurgicale se face, de regulă, endoscopic, minim invaziv, de pildă, prin ureteroscopia flexibilă. Atunci intervenția nu necesită incizii la nivelul pielii, ci se realizează pe calea naturală pe care curge urina. De asemenea, mai rar, intervenția chirurgicală se poate face și clasic. Alegerea tipului de tratament se va realiza pentru fiecare pacient în parte în funcție de mai mulți factori: dimensiunea calcurilor, localizarea lor, starea generală de sănătate a pacientului și prezența afecțiunilor asociate.

În prezent, ori de câte ori este posibil, tratarea litiazei reno-uretrale se face printr-o procedură modernă, fără bisturiu: litotriția extracorporală cu unde de șoc – ESWL. Prin această procedură minim invazivă, calculii vor fi fragmentați grație undelor de șoc produce în exteriorul organismului, adică extracorporal, unde care penetrează țesuturile fără să producă leziuni. Ulterior, fragmentele rezultate, care se numesc concremente, vor fi eliminate din organism pe cale naturală, prin urină.

Pacienții care prezintă litiază renală sau ureterală pot opta pentru tratamentul ESWL, considerat a fi prima opțiune terapeutică. Peste 85% dintre pacienții cu litiază reno-ureterală reușesc să scape de calculii renali prin această procedură. Tehnica ESWL este nedureroasă și, în multe cazuri, poate fi realizată fără anestezie. Durata intervenției este scurtă, iar mulți pacienți pot fi externați rapid.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu pietre la rinichi pot beneficia de tratamentul fără bisturiu, prin litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL). Această procedură este realizată cu ajutorul litotritorului de ultimă generație Compact Sigma, fabricat de compania germană Dornier MedTech, care este recunoscută pentru tehnologiile avansate utilizate în domeniul urologiei. Dacă experimentați simptome precum colici renale sau dureri la urinat, vă recomandăm să programați un consult de specialitate la SANADOR pentru a discuta despre opțiunile de tratament potrivite pentru dumneavoastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
piept de pui jpeg
chiriac similea dauer jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
Cei mai selecționați jucători din istoria României jpg
horoscop jpg
clatite japoneze 0 jpeg
NUPO   regim de slabire (2) jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net