#Exclusiv Click!

Ce alimente trebuie să consumăm în post? Carmen Brumă dezvăluie rețeta de chifle din linte: „Sunt bogate în proteine vegetale, sățioase și gustoase”

4 martie 2025 15:39   Sănătate

Atunci când suntem în perioada postului și înaintea unor sărbători importante, cum urmează acum, de exemplu, Paștele, Carmen Brumă (47 de ani) știe ce trebuie să facă și vine cu sfaturi practice și utile în acest sens.

Cea mai tare regulă care ne permite să mâncăm din toate, fără ca silueta să aibă de suferit este: “Gustă din fiecare preparat la care poftești o singură dată pe zi, dar nu seara!”, ne-a învățat Carmen Brumă de-a lungul timpului.

Vedeta propune câteva alimente utile în post, cum ar fi: fulgii de drojdie inactivă, o sursă foarte bună de protein,e dar și de vitamina B12, pudră proteică vegană, leguminoasele sau legumele cu boabe cum ar fi lintea care pot fi combinate cu pseudocereale precum meiul, amarantul ( o sursă foarte bună de fibre, dar și de proteine) quinoa sau hrișca.

„Fulgii de drojdie inactivă sau uscată reprezintă un ingredient-condiment care nu ar trebui să lipsească din perioadele de post. Reprezintă o sursă foarte bună de proteine. Sunt foarte bogați în vitamina B și minerale, sunt foarte plăcuți la gust, seamănă cu brânza și parmezanul, și pot fi foarte ușor integrați în meniul zilnic.

Îi puteți adăuga peste supe, peste ciorbe, peste salate, peste legume la cuptor”, ne-a povestit Carmen Brumă despre fulgii de drojdie inactivă care se pot folosi oricând în meniul de post.

Vedeta face chifle din linte de post

Pentru perioada postului, Carmen Brumă vine în întâmpinarea tuturor cu o rețetă de chifle din linte care se poate integra și în dietă, în cazul în care nu țineți post.

Chiflele din linte sunt bogate în proteine vegetale, sățioase și gustoase și reprezintă o variantă foarte bună pentru cei care țin postul sau pentru cei care vor  o pâine proteică foarte ușor de făcut și foarte gustoasă. Se pune la hidratat 200 de grame de linte roșie, am adăugat  3 linguri tărâțe din semințe, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri de apă, 3 linguri drojdie inactivă, ½ jumătate linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lamâie, sare, busuioc, fulgi de ceapă.

Am mixat totul într-un blender până când s-a făcut o pastă suficient de tare astfel încât să poți forma niște bile pe care le-am pus pe o hârtie de copt într-o tavă. Am adăugat semințe de floarea soarelui și dovleac și le-am băgat în cuptor la 180 de grade”, ne învață vedeta.

Greșelile frecvente care se pot face în post

Cele mai frecvente greșeli pe care le putem face în post se pot evita. De obicei, din lipsă de informare, oamenii mai pot greși în alimentație, dar Carmen Brumă vine mereu cu câte o soluție benefică pentru asta.

„Nu mănânci suficiente proteine sau nu combini corect sursele de proteine vegetale astfel încât să ai toți aminoacizii esențiali, iar lucrul ăsta te face să obții greu senzația de sațietate.

Nu mănânci suficiente fibre, ceea ce te face să ciugulești tot timpul câte ceva iar lucrul ăsta întreține secreția de insulină”, atrage Carmen Brumă atenția. De altfel, vedeta a lansat și un program de post pe site-ul ei care îi poartă numele, pentru femeile care își doresc să se mențină suple și sănătoase și pe perioada postului.

Cum să crești absorbția de fier în post

Ce trebuie să mai mănânci în post ca să îți menții cantitatea de fier din organism? Tot Carmen Brumă vine cu soluția perfectă pentru asta!

„Trei metode care te ajută să crești absorbția fierului din sursele vegetale, în perioada postului! Adaugă meselor tale o sursă bogată în vitamina C, cum ar fi: pătrunjelul, ardeii sau zeama de lămâie. Evită să bei în timpul mesei băuturi precum cafea, ceai negru, ceai verde, deoarece taninurile conținute de acestea pot împiedica absorbția fierului.

Încearcă să prepari termic, să gătești alimentele care conțin acid oxalic, cum ar fi: roșiile, spanacul, țelina, prazul, pentru că astfel vei reduce cantitatea de acid oxalic iar absorbția fierului nu va fi diminuată”, ne mai învață Carmen Brumă în post.

Mai multe