Ce să mănânci când ai COVID
În afară de tratamentul medicamentos personalizat, recomandat de medic, dieta este și ea foarte importantă în caz de infectare cu SARS-CoV-2. Anumite alimente îți fac bine, susțin vindecarea, altele sunt de evitat.
Pentru a ajuta organismul să lupte cu virusul și să facă față simptomelor supărătoare, e indicat să te concentrezi puțin pe imunitate. Evident, ea nu se întărește într-o zi – două, însă dacă în perioada de convalescență consumi mai multe vitamine (în special C, D, B6, E), fibre, proteine de calitate, minerale, dacă te hidratezi mai bine cu ceaiuri, supe și apă la temperatura camerei, recuperarea va fi mai rapidă.
Ce să mănânci când ai COVID. Lista alimentelor care susțin vindecarea.
Nutriționiștii citați de Health.com au întocmit o listă cu alimentele recomandate în caz de COVID. Aceasta include:
- Fructe și legume bogate în vitaminele C, D, A și zinc. Vorbim aici despre citrice, roșii, fructe de pădure, morcovi, kiwi, ardei gras, broccoli, ciuperci. Fructele se pot consuma în smoothie-uri, iar legumele în supe-creme.
- Proteine. Rolul lor e acela de a repara mușchii, țesuturile, celulele, inclusiv pe cele imunitare. Foarte bună e carnea slabă de vită, care conține zinc, mineral implicat în multiple activități metabolice. Mai poți consuma carne de porc, de pui și de miel. Cei care preferă proteina vegetală pot opta pentru fasole, linte, tofu.
- Cereale integrale. Acestea conțin fibre prebiotice care susțin sănătatea florei intestinale, știut fiind faptul că imunitatea este strâns legată de micro-flora intestinală. Specialiștii recomandă fulgii de orz și de ovăz, care au o textură moale ce nu agravează durerile în gât. Alte cereale hrănitoare, bogate în fibre, sunt quinoa și orezul brun.
- Lactate. Unii cred că lactatele sunt de evitat în răceală, gripă sau COVID pentru că stimulează producția de mucus, agravând simptomele de tuse productivă și nas înfundat. Este doar un mit, spun nutriționiștii! Ei recomandă în primul rând iaurtul natural, care conține culturi vii de bacterii cu efect probiotic, de întărire a imunității. Îl poți consuma în shake-uri sau amestecat cu cereale, cu o banană. Nici laptele nu e de evitat. O cană de lapte oferă 13 nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele A și D, proteine, seleniu și zinc, toate acestea fiind importante pentru funcționarea normală a imunității.
- Lichide. În perioada de convalescență, din cauza febrei, riști să te deshidratezi mai ușor. De aceea e bine să mărești aportul de lichide. Ceaiurile și supele slabe funcționează ca tratament în sine – te hrănesc, te hidratează, desfundă nasul, calmează tusea și durerea în gât.
Alimente de evitat în caz de COVID
Renunță, măcar pentru o vreme, la fast-food, la mâncăruri prăjite, grase, procesate și bogate în zahăr. Dulciurile promovează inflamația în organism și îngreunează vindecarea. De asemenea, mai e de evitat alcoolul, care afectează bacteriile bune din intestin și scade imunitatea. Neapărat renunță la fumat! În cazul unei infecții respiratorii, fumul de țigară compromite vindecarea.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.