Combinația alimentară din restaurante care ne face rău pe caniculă. Este foarte populară, însă nutriționistul avertizează: „Îngreunează digestia!”
În special pe timp de caniculă, este important să acordăm atenție alimentației, deoarece temperaturile ridicate pun deja presiune asupra organismului, iar consumul mâncărurilor grele îngreunează digestia și accentuează senzația de disconfort. În acest context, nutriționistul Mario Popescu dezvăluie ce combinații alimentare ne pot afecta organismul vara.
„Vara suntem adesea în disconfort din cauza caniculei. Căldura scade pofta de mâncare, trebuie să ne hidratăm mai mult, iar organismul are, oricum, o sensibilitate crescută și intră în disconfort. Așa că trebuie să-l ajutăm prin alimentație, nu să-i îngreunăm și mai mult sarcina. Contează extraordinar de mult cum combinăm alimentele”, a declarat nutriționistul Mario Popescu, într-o ediție a emisiunii „Vorbește Lumea” de pe Pro TV.
Pepenele și brânza provoacă balonare
Una dintre cele mai grele combinații pentru sistemul digestiv este cea dintre pepene și brânză, o gustare populară, mai ales în zilele calde de vară. Pepenele se digeră rapid, fiind bogat în apă și carbohidrați simpli, în timp ce brânza aduce în organism o cantitate semnificativă de grăsimi și proteine, care necesită un timp mai îndelungat pentru digestie, explică specialistul. Atunci când sunt consumate împreună, procesul digestiv încetinește, iar pepenele poate fermenta în stomac, ceea ce provoacă indigestie, balonare și disconfort abdominal.
Carnea și cartofii prăjiți îngreunează digestia
De evitat sunt și cartofii cu carne, o combinație des întâlnită în meniurile restaurantelor. Amidonul din cartofi și proteinele din carne se digeră greu împreună, ceea ce poate duce la senzații neplăcute, precum greață sau balonare: „Amidonul poate perturba metabolizarea proteinei și astfel se îngreunează digestia”, a spus Mario Popescu. În schimb, pentru o digestie ușoară, nutriționistul recomandă asocierea celor două alimente cu legume și salate verzi.
Iaurtul și citricele, o altă combinație de evitat
O altă combinație de evitat este cea dintre iaurt și citrice: „Se îngreunează digestia, nu ne mai bucurăm nici de ce ne oferă citricele, respectiv de vitamina C, ea va fi distrusă de enzimele care trebuie să digere iaurtul, nici de probioticele pe care ni le oferă iaurtul și vom avea o digestie îngreunată. Alternativ, putem să combinăm iaurtul cu fructe uscate sau, ca și opțiune, afinele”, a spus Mario Popescu.