Atenție la carnea pe care o consumați! Cum ar fi putut fi prevenite cele două posibile cazuri de antrax. Dr. Tudor Ciuhodaru: „O astfel de infecție poate fi letală”
Este anchetă epidemiologică în localitatea Colelia din Ialomița, acolo unde s-au înregistrat două cazuri suspecte de antrax. Cei doi pacienți, tată și fiu, au sacrificat în urmă cu doar câteva zile o oaie din gospodărie și este posibil să fi intrat în contact cu bacteria care declanșează boala. Totodată, s-a început vaccinarea preventivă a tuturor persoanelor expuse la risc. Până în acest moment niciun alt membru al familiei sau al comunității nu a dat semne de boală.

În ce stare se află cei doi pacienți suspectați că ar fi infectați cu antrax
Diagnosticul nu a fost momentan confirmat însă probele de laborator se află în lucru la Institutul Naţional „Cantacuzino”. Sursele medicale de la Institutul Matei Balş spun că cei doi pacienți se află în stare stabilă. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a anunțat că, în data de 5 iulie, o altă persoană din aceeași familie s-a prezentat la Spitalul Județean Slobozia, acuzând cefalee și amețeli. Din cauza agravării stării de sănătate, pacienta a fost transferată la Institutul de Neurologie din București. Din nefericire, femeia a decedat în urma unui accident vascular cerebral.
Ce este antraxul
Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), antraxul este o boală infecțioasă acută, cauzată de sporii unei bacterii numite Bacillus anthracis. Boala apare cel mai frecvent la animale erbivore, sălbatice sau domestice, cum ar fi vacile, oile și caprele. Totuși, antraxul poate apărea și la oameni, atunci când aceștia intră în contact cu animale infectate sau cu țesuturi provenite de la acestea.
Antraxul este întâlnit cel mai des în zonele agricole, acolo unde sunt crescute animale. La oameni, infecția apare de obicei din cauza expunerii profesionale – în special la persoane care lucrează în contact direct cu animalele, cum sunt zootehniștii, vânătorii, crescătorii de animale sau medicii veterinari.

Cum ne putem feri de astfel de infecții. Recomandările medicilor
Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru ne explică cum ne putem feri de astfel de infecții și care sunt recomandările în momentul în care observăm simptome.
„Mare atenție! O astfel de infecție poate fi letală. Antraxul este o boală bacteriană care nu poate fi transmisă de la om la om, ci de la animal la om. Simptomele apar în funcție de tipul de infectare și, de regulă, se manifestă la maximum 7 zile de la expunere. Atenție la aceste zoonoze și la modul în care manipulați, prelucrați și examinați carnea pe care aveți de gând să o consumați, chiar dacă este produsă în gospodăria proprie, deoarece și aici există riscuri.
Antraxul se tratează, în primul rând, cu antibiotice și necesită spitalizare și monitorizare adecvată, deoarece, să nu uităm, a fost folosit și ca armă biologică.
Importantă este educația pentru sănătate, care presupune, printre altele, să nu folosim niciodată carne care prezintă urme de alterare sau provenită de la animale cu probleme de sănătate. De asemenea, orice carne trebuie verificată de către persoana care sacrifică animalul. În plus față de testele uzuale, prelucrarea termică trebuie realizată corespunzător. Totodată, trebuie evitată orice formă de contaminare în timpul prelucrării și al depozitării, astfel încât riscurile să fie minime.
Atenție! Orice simptomatologie digestivă, cutanată sau respiratorie apărută după expunerea la carnea unui animal bolnav, chiar dacă provine din gospodărie, poate ridica suspiciuni. Este important să vă prezentați de urgență la medic pentru evaluare, pentru a evita cazurile letale.”, a declarat pentru Click! Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru.




























