Ce să consumi zilnic dimineața pentru a-ți regla colesterolul. Nutriționistul Mario Popescu dezvăluie secretul inimii sănătoase: „Are un efect antioxidant puternic”

Dacă ai probleme cu nivelul colesterolului din sânge, primul pas pentru a-l regla este să-ți schimbi alimentația. Nutriționistul Mario Popescu explică ce să incluzi în dietă și ce să consumi zilnic pentru a menține grăsimile sub control.

Colesterol / Foto: Shutterstock
Colesterol / Foto: Shutterstock

În reglarea colesterolului din sânge, primul pas recomandat este schimbarea stilului de viață, care include atât o alimentație adecvată, cât și activitatea fizică regulată, a spus Mario Popescu în emisiunea „Vorbește Lumea”, de pe PRO TV.

În ceea ce privește nutriția, specialistul a explicat că secretul constă în includerea în dietă a alimentelor bogate în grăsimi sănătoase:

Grăsimile sunt de două feluri, saturate, de care trebuie să ne ferim, și grăsimile trans, pe care trebuie să le eliminăm total din alimentație (de exemplu, produsele de patiserie). În schimb, grăsimile nesaturate trebuie introduse cu precădere în alimentația noastră, iar pe cele saturate să le consumăm cu moderație”, a punctat el.

Top ailmente pentru reglarea colesterolului

Pentru reducerea colesterolului „rău” (LDL) și creșterea celui „bun” (HDL), nutriționistul Mario Popescu recomandă introducerea în dietă a unor alimente cu proprietăți antiinflamatoare și bogate în grăsimi sănătoase și fibre. Iată care sunt cele mai eficiente:

1. Peștele gras, precum somonul sau sardinele, este o sursă excelentă de omega-3, un acid gras cu efect antiinflamator: „Omega-3 reduce inflamația vaselor de sânge, iar cu cât acestea sunt mai puțin inflamate, cu atât riscul de boli cardiovasculare este mai scăzut. În plus, peștele gras scade colesterolul LDL și îl crește pe cel HDL”, explică nutriționistul.

2. Avocado este bogat în grăsimi sănătoase și fibre solubile, esențiale pentru scăderea colesterolului: „Cu cât avem o alimentație mai bogată în fibre, cu atât nivelul colesterolului este mai bine reglat. Prin aportul de fibre, ficatul este stimulat să elimine excesul de colesterol”, spune Mario Popescu.

3. Cerealele integrale, în special fulgii de ovăz sau tărâțele de psyllium, sunt, de asemenea, recomandate: „Studiile arată că aceste alimente reduc considerabil colesterolul, fie că le adăugăm în smoothie-uri, salate sau iaurturi”, precizează el.

4. Legumele crucifere, precum conopida sau broccoli, conțin sulforafan, un compus care ajută la reducerea inflamației din corp, și astfel susține sănătatea cardiovasculară și echilibrul colesterolului.

5. Fructele de pădure, precum zmeură, afine sau căpșuni, sunt surse valoroase de antioxidanți. Aceștia luptă împotriva oxidării colesterolului din organism, proces care favorizează formarea depunerilor în vasele de sânge.

Sfatul nutriționistului: Consumă în fiecare dimineață ulei de măsline!

6. Uleiul de măsline extravirgin este extrem de benefic pentru inimă: „Ar trebui consumat zilnic, aproximativ 20 ml, fie pe stomacul gol, fie în salate. Are un puternic efect antioxidant, reduce LDL-ul și crește HDL-ul”, recomandă Mario Popescu

7. Semințele de in râșnite sunt bogate în compuși cu efect protector asupra sistemului cardiovascular. Pentru efect maxim, este important ca semințele să fie râșnite înainte de consum. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mireasa logo jpg
Adela Popescu, foto Instagram jpg
netflix pixabay jpg
Ion Iliescu Foto AFP jpg
Marina Voica, foto Facebook jpg
alimente sanatoase, foto shutterstock jpg
Alexandru Ciucu, foto Facebook jpg
Netflix, foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net