Cum depistezi depresia la copii? Psihologii te învață: „Selfie-urile trădează probleme emoționale!”
Nici copiii nu sunt feriți de depresii sau stări anxioase. Psihologii avertizează că simptomele sunt diferite în funcție de vârstă, iar lucruri aparent simple ca selfie-urile pot ascunde, de fapt, probleme emoționale.
Depresia înseamnă o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment constant de tristețe si pierderea interesului față de activitățile care în trecut aduceau bucurie. Anxietatea este răspunsul natural al corpului la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă în legătură cu evenimente viitoare.
La copii, depresia este periculoasă și necesită atenție sporită. Ei sunt mult mai fragili când vine vorba de gestionarea emoțiilor și al stărilor de tristețe. Este indicat ca aceștia să fie atent observați și ascultați pentru că, de multe ori, depresia în cazul copiilor este silențioasă, fiindu-le teamă de a se exprima.
„Trebuie să fim prezenți în viețile lor”
„Simptome de depresie și anxietate le găsim la toate categoriile de vârste. Cea mai vulnerabilă categorie o reprezintă copii. Chiar și cei mici sunt predispuși depresiei: ei văd, simt și absorb tot ceea ce este în jurul lor. Emoțiile adulților și acțiunile acestora sunt transferate către copil. Nu trebuie să uităm că universul copiilor s-a diminuat de la începutul pandemiei. Trebuie să le fim aproape și să fim prezenți în viețile lor.
Toate sarcinile pe care le au aceștia le realizează pe fond de stres. Mecanismele de luptă contra stresului sunt mai puțin dezvoltate la copii”, a explicat Irina Mitrea, psiholog principal la Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iași, care ține să sublinieze că numărul pacienților a crescut mult în perioada pandemiei, conform bzi.ro.
Simptomele depresiei la copii
Principalele cauze ale depresiei în cazul copiilor sunt legate de stresul școlar sau probleme legate de integrarea într-un mediu social. „Primele semnale de depresie în cazul copiilor mici sunt dorința de refugiere manifestată prin închiderea în cameră. Aceștia refuză să mai comunice cu persoanele din jur – prieteni, familie și nu doresc să mai meargă la școală fie inventează o serie de boli.
În cazul adolescenților și al copiilor mai mari, comportamentele sunt opuse – teribilism, agresivitate și iritabilitate. Toate aceste stări conduc mai devreme sau mai târziu către o stare de depresivitate sau anxietate”, adaugă psihologul Irina Mitrea.
Selfie-urile trădează probleme emoționale
Dorința de integrare în societate poate face ca oamenii să acționeze în diferite moduri pe rețelele de socializare, construindu-se asftel o falsă realitate. Individul poate pretinde a fi ceea nu este, tocmai pentru a îndeplini așteptările celorlați.
„Persoanele care își fac multe selfie-uri trădează un sentiment de neîncredere în sine și dorință de afirmare. Oamenii ajung chiar și la vârste înaintate să își piardă încrederea în ei deoarece trec prin situații traumatizante și uneori obosesc să mai lupte. Psihicul este cel mai tare afectat de situația economică, pierderea locului de muncă, situații traumatizante în familie”, mai spune medicul psiholog.
Puteți urmări știrile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!