Fructele care te pot îmbolnăvi dacă le speli doar cu apă. Ce metode eficiente recomandă specialiștii pentru siguranța sănătății

7 iulie 2025 12:07   Sănătate

Spălarea fructelor cu apă înainte de consum este esențială pentru îndepărtarea bacteriilor și pesticidelor, dar experții avertizează că, în cazul unora, clătirea doar cu apă nu ne ferește de probleme medicale.

Specialiștii atrag atenția cu privire la consumul de afine, fructe bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, dar care pot fi contaminate cu o bacterie periculoasă care ne poate pune sănătatea în pericol, dacă nu este eliminată înainte de consum, anunță „Daily Mail”.

Este vorba despre Listeria, deosebit de nocivă pentru femeile însărcinate, nou-născuți, vârstnici și persoanele cu sistem imunitar slăbit. Contaminarea cu această bacterie poate provoca febră, dureri musculare și, în cazuri grave, poate duce la avort spontan sau la infecții care pot pune viața în pericol, mai notează publicația britanică.

Spălarea afinelor cu apă și oțet îndepărtează bacteriile periculoase

Potrivit experților, clătirea afinelor doar cu apă nu este suficientă pentru a o îndepărta. În schimb, ceea ce funcționează este spălarea fructelor înainte de consum cu apă și oțet, a dezvăluit Bryan Quoc Le, specialist în științe alimentare. Oțetul este benefic, deoarece are un pH scăzut, care dizolvă reziduurile de pesticide și oprește creșterea bacteriilor. Tot ce trebuie să faci este să amesteci într-un bol mare trei părți de apă rece cu o parte de oțet alb, să lași afinele în acest amestec timp de 10 minute, apoi să le clătești cu apă rece!

A doua metodă care ajută: bicarbonat de sodiu și apă

O altă metodă prin care te poți asigura că afinele sunt sigure pentru consum este spălarea acestora cu bicarbonat de sodiu, care neutralizează bacteriile prin natura sa alcalină. Trebuie doar să amesteci o linguriță de bicarbonat de sodiu cu două căni cu apă rece într-un vas, să lași afinele în aceasă soluție timp de 10 minute, apoi să le clătești cu apă curată și să le usuci pe un prosop de hârtie. Dacă preferi această variantă, ține cont să nu lași soluția de bicarbonat pe fructe mai mult de 15 minute, deoarece poate deteriora coaja! 

Mai multe