Indicații și contraindicații pentru vaccinul antigripal 2022. Tot ce trebuie să știm

7 octombrie 2022 8:00   Sănătate

Sezonul gripei deja a început, iar Ministerul Sănătății îndemnă populația la administrarea vaccinului antigripal. Acesta se recomandă tuturor persoanelor, dar în special copiilor mai mari de 6 luni și persoanelor care se încadrează în categoriile de risc. În funcție de vârsta pacientului, în România există mai multe tipuri de vaccinuri antigripale.

Este posibil ca din acest sezon vaccinul antigripal să se poată face și în farmacii, însă nu este nimic sigur.

„Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru, cum spuneam, ea trebuie făcută încât să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacii”, a declarat Alexandru Rafila.

Când se face vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este disponibil mai repede anul acesta în România. Ministerul Sănătății a cumpărat 1,5 milioane de doze de ser. Un milion de doza au fost deja distribuite către Direcțiile de Sănătate, iar Alexandru Rafila a declarat că urmează să fie livrate și următoarele.

Vezi și: Câte milioane de euro pierde România pe vaccinurile cumpărate inutil. Suma anunțată de Rafila

Ce preț are vaccinul antigripal

Anul acesta, un vaccin antigripal costă între 50 și 60 de lei, însă pentru cei care au frică de ac și îl vor pe cale nazală, prețul va fi mult mai mare, aproximativ 130 de lei. Acestea pot fi achiziționate doar în baza prescripției de la medicul de familie, unde trebuie să vă prezentați ulterior pentru vaccinare.

Citește și: Fața nevăzută a pandemiei. Moderna dă în judecată Pfizer!

Medicii de familie vaccinează antigripal gratuit persoanelor din grupa de risc, adică pacienții bolnavi cronic, copiii, dar și femeile gravide.

Vezi și: Molly, câinele care te încurajează să-ţi faci vaccinul

Vaccin antigripal la copii

Copiii mai mici prezintă risc de complicaţii ale gripei, întrucât poartă virusul gripal în sistemul lor mai mult timp decât adulţii. Aceștia îl pot răspândi mult mai repede și ușor printre persoanele vulnerabile din jurul lor.

Nazal vs. tradițional 

Există 3 tipuri de vaccinuri antigripale:

• Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.

• Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.

• Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală - se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.

Vaccinul antigripal nazal este mai ușor de administrat decât cel injectabil, iar pe lângă asta, conform unor studii, se pare că este și mai eficient la copii.

Vaccinul antigripal si gravidele 

Femeile însărcinate prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta complicaţii din cauza gripei. Aceasta poate provoca avort, naştere prematură sau chiar naşterea unui copil mort.

Vaccinul antigripal protejează atât femeile însărcinate, cât și bebelușul nou-născut în primele sale luni de viaţă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe