Leguma pe care vegetarienii o consumă în loc de carne, efecte negative asupra organismului. Ce spun specialiștii

29 martie 2025 9:29   Sănătate

Consumul exagerat de soia poate cauza dezechilibre hormonale. Aceasta are o substanță numită izoflavone, care ne poate îmbolnăvi. Agenția pentru Siguranța Alimentară din Franța solicită ca soia să nu mai fie utilizată în cantități mari în preparatele din cantine, școli și chiar spitale. Soia este folosită și în România ca ingredient în diverse preparate din magazine.

Folosită ca înlocuitor pentru carne de majoritatea vegetarienilor, soia este o legumă prezentă frecvent pe mesele românilor. Este recunoscută pentru numeroase beneficii, totuși, consumată în cantități prea mari, aceasta poate avea efecte negative asupra corpului.

În cazul în care avem dezechilibre hormonale, din păcate soia este contraindicată pentru că conţine o substanţă asemănătoare cu hormonul estrogen, hormon feminin, mai exact izoflavone, şi din păcate ne va duce la un dezechilibru şi mai mare din punct de vedere hormonal", a declarat Ana Maria Demetrescu, nutriţionist, potrivit observator.ro.  

Soia este folosită des în dulciuri, iaurturi și lactate vegetale, dar și în mezeluri. Alimentele ce conțin soia sunt o alternativă pentru cei ce țin post, dar, consumată în exces, poate cauza probleme stomacale.

Recomandarea specialiştilor

Dacă nu digerăm corespunzător soia, dacă nu avem bacteriile intestinale necesare care ajută foarte mult la digestie, atunci pot apărea probleme gastrointestinale, putem avea balonări, gaze, constipaţie sau chiar diaree", a mai spus nutriționistul.  

Experții ne sugerează să fim mai vigilenți la cumpărături și să verificăm cu atenție ingredientele indicate pe etichetă. Din păcate, nu toți românii procedează astfel.

S-ar putea să mâncăm foarte multă soia pe care o conştientizăm sau nu o conştientizăm. Şi atunci pe lângă faptul că avem această substanţă identificată este şi modificată în cea mai mare parte şi genetic şi atunci s-ar putea să fie o alegere să spunem, la decizia noastră", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte INFOCONS.  

Doctorii ne sfătuiesc să limităm consumul zilnic de produse ce conțin soia. În plus, ar trebui să fim atenți la țara de origine.

Soia este adesea promovată ca un aliment esențial pentru persoanele care doresc o dietă sănătoasă. Este recunoscută ca o sursă importantă de proteine vegetale. Mulți oameni o consumă, în special în timpul postului. Însă, ea poate avea efecte negative asupra sănătății.

Mai multe