Cât de sănătoasă este, de fapt, soia. Alimentul este considerat de mulți bun, însă să fie chiar așa?
Datorită compușilor săi activi, soia a făcut obiectul a numeroase studii și a devenit tot mai populară datorită beneficiilor sale impresionante pentru sănătate. Însă, deși alimentul este considerat de mulți sănătos, medicii nu îl recomandă. Ce impact ar avea acesta, de fapt, asupra sănătății?

Soia este adesea promovată ca un aliment esențial pentru persoanele care doresc o dietă sănătoasă. Este recunoscută ca o sursă importantă de proteine vegetale. Mulți oameni o consumă, în special în timpul postului. Cu toate acestea, mulți experți încep să tragă un semnal de alarmă cu privire la acest aliment. Soia poate avea efecte negative asupra sănătății.
„Nu este un aliment considerat sănătos”
Nutriționista Ligia Poppa avertizat cu privire la riscurile asociate consumului de soia. Ea a explicat de ce crede că soia nu este un aliment sănătos.
„Eu niciodată nu am fost pro-soia. Am studiat foarte mult subiectul și consider că nu este un aliment pentru oameni, fiindcă a fost interzis în foarte multe țări, inclusiv chiar și în alimentația animalelor. Nu este un aliment considerat sănătos. Sunt atât de multe variante mai prețioase nutrițional decât soia”, a explicat medicul nutriționist pentru dcmedical.ro.
Ea a mai spus că, deși soia este intens promovată în România, aceasta nu se compară cu alte alimente care sunt mai valoroase din punct de vedere nutrițional. În mai multe țări, soia este interzisă ca hrană pentru animale. Acest lucru ridică întrebarea dacă soia este benefică pentru oameni.
„Soia a avut parte de o promovare foarte mare în țara noastră, dar în alte țări foarte dezvoltare, precum Elveția, SUA, Germania, deja a fost diminuată această mediatizare și au venit alte studii care au susținut că nu este atât de sănătoasă și că trebuie înlocuită cu alte alimente sănătoase”, a mai adăugat Ligia Pop.
Soia provoacă probleme de sănătate
Persoanele cu anumite sensibilități sau probleme de sănătate ar trebui să se ferească de consumul de soia. De exemplu, soia este un alergen comun, care afectează în special copiii. Reacțiile alergice pot avea simptome ușoare, cum ar fi urticarie și umflături, dar pot evolua și spre unele mai grave, cum ar fi anafilaxia severă. Persoanele alergice la soia nu trebuie să consume niciun aliment care conține acest ingredient.
Conform unor studii, izoflavonoidele din soia pot afecta funcția tiroidiană, în special la persoanele care au deja probleme tiroidiene. O analiză a arătat că alimentele pe bază de soia pot inhiba absorbția medicamentelor cu hormoni tiroidieni necesare pentru tratarea hipotiroidismului.
Consumul de soia poate provoca probleme digestive ușoare: constipație, greață și balonare. Totuși, acestea nu apar la toată lumea. De asemenea, au existat preocupări cu privire la soia modificată genetic (OMG) și la reacțiile alergice mai severe sau noi pe care le poate provoca. Cu toate acestea, o revizuire din 2017 a constatat că proteinele alergene din soia modificată genetic sunt similare cu cele găsite în soia convențională. Prin urmare, soia modificată genetic este sigură pentru consum.
Unele studii au ridicat semne de întrebare cu privire la efectele consumului de soia asupra funcției cognitive. Studiul de Îmbătrânire Honolulu-Africa a constatat că un consum mai mare de tofu în mijlocul vieții, în cazul bărbaților, a fost asociat cu semne de tulburări cognitive, dar și atrofie cerebrală la o vârstă mai înaintată.



































