Loboda îți regenerează organismul. Uite 3 rețete de sezon

3 aprilie 2022 13:00   Sănătate

Primăvara, când organismul are nevoie de un restart, loboda este extrem de benefică. Consumată în salate sau în mâncăruri, ajută la curățarea sângelui și alimentarea organismului cu vitamine și minerale. 

Pigmentul său roșu intens atestă prezența unor antioxidanți puternici, care ajută la regenerarea organismului și creșterea rezistenței în fața bolilor. 

Loboda conține mari cantități de vitamina C, vitamina K, carotenoizi, dar și calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu, precum și fibre, însa și acid oxalic, așa că trebuie utilizată cu precauție de către cei cu litiaza biliara, renală sau gută. Datorită antocianidelor, are un efect diuretic și protector pentru sistemul urinar. Profită de sezonul lobodei și consum-o din belșug pentru că are foarte puține calorii și foarte mulți nutrienți”, spune dr. Oana Cuzino, care ne recomandă 3 rețete cu lobodă, în afară de clasica ciorbă

Risotto cu lobodă

Ai nevoie de:  

2 linguri de ulei de măsline

¾ cană de ceapă roșie tocată mărunt

2 căței de usturoi mărunțiți

1 ½ cană de orez pentru risotto 

½ cană de vin alb

3 căni de supă de legume

60 g de lobodă tocată mărunt

sare și piper

1 lingură de mărar tocat mărunt

2 linguri de branză feta

Mai întâi se călesc ceapa și usturoiul. Adaugi orezul și, după ce acesta devine opac, pui și vinul. Pune apoi loboda tocată mărunt în tigaia cu orez, presari sare și piper. Adaugi treptat supa fierbinte, până când orezul este fiert. La final, pui mărar și brânză feta deasupra. 

Smoothie de lobodă

Pentru dimineață, e ideal un smoothie. Pune următoarele ingrediente într-un blender și savurează un suc sănătos și gustos:

½ banană

1 portocală decojită

1 mână de fructe de pădure înghețate

2 mâini de frunze de lobodă

½ cană de iaurt grecesc

sucul de la ½ lămâie

Loboda cu leurdă la tigaie

Ingrediente:

8 căni de lobodă

1 legătură de pătrunjel 

2 linguri de ulei de măsline

½ cană de supă de legume

4 linguri de unt

sare

piper

Călești leurda două minute, apoi pui apoi loboda, supa de legume și untul, adaugi sare și piper ș lași pe foc până se evaporă supa. Apoi, mai lasă 2-3 minute tigaia pe foc și gata, preparatul poate fi servit. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe