Motivul adevărat pentru care nu îți e foame vara. Ce schimbări se produc în organism
Dacă pe tot parcursul anului ai un apetit feroce, iată că vine vara și dispare complet. Orice mâncare, indiferent de gustoasă ar fi, parcă nu îți face cu ochiul atunci când e cald afară. Care este motivul pentru care îți pierzi pofta de mâncare vara? Specialistul Pradip Shah, medic la Fortis Hospital, are răspunsul.
Dacă ai fi crezut că stomacul tău este cel care controlează apetitul, te înșeli. Creierul este, de fapt, cel care face toată traba, cu ajutorul hipotalamusului care este considerat centrul poftei de mâncare. Tot el controlează și sațietatea- sentimentul care determină dacă ești plin sau nu, spune dr. Shah.
Poate îți place și: Două exerciții simple vă pot ajuta să slăbiți vara asta
Hipotalamusul funcționează împreună cu „hormonul foamei”, grelina, produs de stomac și hipotalamus și reglează apetitul. Corpul uman este foarte inteligent și percepe cu ușurință orice schimbare. Poate prioritiza procesele biologice în funcție de condițiile în care se desfășoare și poate acționa asupra acestora.
De ce nu îți este foame când e cald afară
Pe timpul verii corpul încearcă din răsputeri să își regleze temperatura, prin eliminarea apei sub formă de transpirație, acesta fiind și motivul pentru care ne deshidratăm mult mai ușor, spune dr. Pradip Shah. Tot hipotalamusul se ocupă și de reglarea temperaturii corpului, așa că are mai multe funcții: prima este de a menține o temperatură cât mai scăzută, iar a doua de a te asigura că mănânci și că ai poftă de mâncare.
Ar trebui să afli: 8 ponturi ca să nu te îmbolnăveşti în vacanţă! La ce trebuie să fii atent când călătoreşti
Atunci când corpul transpiră și când simți că îți e foarte cald, hipotalamusul acordă mai puțină atenție senzației de foame, pentru că și procesul digestiv contribuie la creșterea temperaturii în organism. În acel moment, creierul tău suprimă pofta de mâncare în încercarea de a reduce volumul de muncă, de sarcini pe care trebuie să le facă în același timp, de aceea simți că nu îți e foame vara, dar senzația de sete este constantă.
Cum să combați această problemă
Ei bine, specialistul spune că nu trebuie să te dai peste cap în acest sens. Potrivit doctorului Shah, pierderea apetitului provine din încercarea corpului de a-ți arăta nevoile pe care le are. Deci, în loc să mănânci cu forța, atunci când e cald afară, fă ceea ce îți cere organismul: bea apă! Suprimarea apetitului este un proces natural și trecător, deopotrivă.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!