Motivul pentru care cuplurile nu mai reușesc să aibă copii în 2023. Rata infertilității atinge cote alarmante
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infertilitatea afectează aproximativ una din șase persoane la nivel mondial. Din cauza costurilor ridicate, prevenția, diagnosticul și tratamentul infertilității au rămas inaccesibile și subfinanțate. Datele urgentează extinderea serviciilor medicale pentru fertilitate.
După o amplă cercetare a 133 de studii din peste 12.00 de cercetări în perioada 1990-2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris raportul infertilității ca fiind „primul de acest gen dintr-un deceniu”. Grupurile globale de sănătate publică atrag de obicei atenția asupra suprapopularii ca o preocupare majoră de sănătate publică, astfel încât lumina reflectoarelor pe care raportul OMS o transformă asupra infertilității, nu numai că este surprinzătoare, dar este binevenită.
Infertilitatea „nu discriminează”
Circa 17,8% din populaţia adultă din ţările cu venituri mari se confruntă cu infertilitatea, în timp ce în țările cu venituri mici, 16,5% din populaţia adultă mijlocii este afectată. Cu toate acestea, există diferențe în ceea ce privește cât de mult cheltuiesc oamenii pentru tratamentele de fertilitate și cât de accesibile sunt astfel de tratamente, potrivit raportului.
„S-a constatat că oamenii din țările cele mai sărace cheltuiesc o proporție semnificativ mai mare din veniturile lor pe un singur ciclu de FIV sau pe îngrijirea fertilității în comparație cu țările mai bogate, exemplificând că acesta este un domeniu cu risc la nivel înalt de inegalitate în ceea ce privește accesul la asistență medicală”, a declarat Gitau Mburu, cercetător în domeniul fertilității la OMS, conform publicației CNN.
Este o problemă la nivel mondial
Pe baza acestor date, cercetătorii estimează că prevalența infertilității pe parcursul vieții – reprezentând proporția persoanelor care au experimentat vreodată infertilitatea în viața lor reproductivă – a fost de 17,5% în 2022.
„Infertilitatea este o problemă majoră și larg răspândită de sănătate care afectează un uimitor 1 din 6 persoane la nivel global pe durata vieții lor de reproducere. Infertilitatea este o preocupare importantă pentru sănătatea publică, deoarece poate avea efecte negative ample asupra vieții persoanelor afectate.
OMS solicită accesul universal la servicii accesibile de înaltă calitate de îngrijire a fertilității, date îmbunătățite pentru a permite infertilitatea să fie abordate în mod semnificativ în politica de sănătate și programe, precum și eforturi mai mari pentru a se asigura că această problemă nu mai este marginalizat în cercetare de sănătate și politica”, a declarat și Pascale Allotey, directoarea Departamentului de Sănătate sexuală și Reproductivă și Cercetare din cadrul OMS.
De asemenea, infertilitatea poate avea efecte asupra sănătății mintale, crescând riscurile de anxietate, depresie și violență a partenerului intim. De aceea, trebuie inclusă ca o prioritate în a răspunde nevoilor populațiilor din diferite țări. Mai multe persoane au nevoie de acoperire de fertilitate și acces la îngrijire de înaltă calitate.
„O mulțime de oameni nu au acces la informații verificate clinic bazate pe dovezi cu privire la ceea ce cauzează infertilitate, cum să-l recunoască, și apoi atunci când faci afla că îl ai, cum să-l trateze. Cealaltă, care este una dintre cele mai mari bariere pe care le vedem, este accesul financiar la fertilitate.
În SUA,, o mare parte din acest acces vine prin intermediul angajatorului care oferă, de exemplu, beneficii de fertilitate, dar la nivel global, acest lucru nu este neapărat cazul, iar finanțele tind să fie cea mai mare barieră” , a declarat Asima Ahmad, director medical și co-fondator al Carrot Fertilitate.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!