Mușcătura de căpușă poate fi fatală! Ce trebuie să faci, dacă te confrunți cu această problemă

28 aprilie 2023 10:33   Sănătate
Ultima actualizare:

Sezonul căpușelor a început! Doar în ultimele două săptămâni, minimum 20 de persoane au fost muşcate de insectele parazite și au cerut ajutorul medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara. În acest articol, vă ajutăm să identificați simptomele bolilor transmise de căpușe și ce să faceți dacă o căpușă vă mușcă, dar și cum o puteți elimina. Iată tot ce trebuie să știți despre căpușe.

Înțepăturile de căpușe sunt adesea inofensive și nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, iar anumite căpușe pot transmite boli oamenilor și animalelor de companie atunci când mușcă. Aceste boli pot fi periculoase sau chiar pune viața în pericol atunci când nu sunt tratate prompt.

Căpușele sunt atrase de oameni și de animalele lor de companie și se pot deplasa cu ușurință între cele două. Dacă ați petrecut ceva timp în aer liber, probabil că ați întâlnit căpușe la un moment dat.

Cum arată căpușele?

Căpușele sunt niște insecte mici, care sug sânge. Dimensiunile variază de la mic cât capul unui ac, până la mare ca o radieră de creion. Căpușele au opt picioare. Sunt arahnide, ceea ce înseamnă că sunt rude cu păianjenii. Diferitele tipuri de căpușe pot varia în culori de la nuanțe de maro până la maro-roșcat și negru.

Pe măsură ce iau mai mult sânge, căpușele cresc. La cele mai mari, căpușele pot crește până la dimensiunea unei bile. După ce o căpușă se hrănește cu gazda ei timp de câteva zile, se umflă și poate lua o culoare verzuie-albastru.

Unde îi mușcă căpușele pe oameni?

Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. Potrivit sursei de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), odată ce o căpușă ajunge pe corpul tău, este probabil să migreze în următoarele zone: axile, poală, păr, spatele genunchilor, în interiorul buricului tău, în jurul taliei tale, în interiorul și în jurul urechilor tale.

Cu toate acestea, căpușele nu migrează întotdeauna. Dacă ați fost într-o situație în care ați fost mușcat de căpușă, asigurați-vă că vă verificați întregul corp. Când o căpușă ajunge într-un loc dorit, mușcă pielea și începe să scoată sânge. Spre deosebire de majoritatea insectelor care mușcă, căpușele rămân de obicei atașate de corpul.

După o perioadă de până la 10 zile de extragere a sângelui din corpul tău, o căpușă îngorgata se va desprinde și va cădea.

Cum poți să-ți dai seama dacă ai fost mușcat de o căpușă?

Căpușele pot rămâne lipite de piele până la 10 zile după prima mușcătură. Ele devin mai mari și mai ușor de observat pe măsură ce timpul trece. Cele mai multe mușcături de căpușe sunt inofensive, nu provoacă semne sau simptome fizice.

Din cauza unora, apare o umflătură roșie sau decolorată care arată similar cu o mușcătură de țânțar. O erupție cutanată cu boala Lyme poate apărea oriunde între 3 și 30 de zile după ce ați fost mușcat. Erupția poate deveni mai mare în decurs de câteva zile, ajungând la 12 inci în lățime.

Simptomele unei reacții alergice la mușcătura de căpușă

Dar dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aveți: durere sau umflare la locul mușcăturii, o erupție cutanată, o senzație de arsură la locul mușcăturii, vezicule, dificultăți de respirație, dacă aveți o alergie severă, scriu cei de la healthline.com.

Simptomele bolilor transmise de căpușe

Căpușele pot transmite boli severe gazdelor umane. Cele mai multe semne sau simptome ale unei boli transmise de căpușe vor începe în decurs de câteva zile, până la câteva săptămâni după mușcătura de căpușă.

Simptomele potențiale ale bolilor transmise de căpușe includ: pată roșie sau decolorată sau erupție cutanată în apropierea locului mușcăturii, febră, frisoane, erupție pe tot corpul, rigiditate a gâtului, durere de cap, greaţă, slăbiciune, dureri musculare sau dureri, dureri articulare, noduli limfatici umflați.

Cum sunt tratate mușcăturile de căpușe?

Cel mai important lucru de făcut atunci când găsiți o căpușă este să o eliminați. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unei boli transmise de căpușe. Nu o eliminați dacă aveți o reacție alergică, aceasta poate elibera mai mult alergen și poate provoca o reacție de agravare.

Asigurați-vă că, curățați bine zona cu demachiant sau unguent antibacterian după ce căpușa a fost îndepărtată. Medicul dumneavoastră ar putea dori să trimită căpușa la un laborator pentru a analiza ce tip este și pentru a determina dacă poartă agenți patogeni. Așadar, puneți căpușa într-un borcan cu capac sau într-o pungă închisă cu fermoar și aduceți-o cu dvs. la programarea medicului dumneavoastră.

Tratamentul va depinde dacă aveți o reacție alergică la mușcătura de căpușă sau dacă aveți o boală transmisă de către aceasta.

Cum să eliminați o căpușă

Puteți îndepărta singur căpușa cu un instrument de îndepărtare a căpușelor sau cu un set de pensete cu vârf fin. Asigurați-vă că mâinile și orice instrument pe care îl utilizați sunt curate și urmați acești pași:

1. Prindeți căpușa cât mai aproape de suprafața pielii.

2. Trageți în sus și departe de piele, aplicând o presiune constantă. Încercați să nu îndoiți sau răsuciți căpușa.

3. Verificați locul mușcăturii pentru a vedea dacă ați lăsat vreuna dintre părțile capului sau gurii căpușei în mușcătură. Dacă da, îndepărtați-le cu grijă.

4. Curățați locul mușcăturii cu apă și aplicați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, alcool pentru frecare sau iod.

5. După ce ați îndepărtat căpușa, scufundați-o în alcool pentru a vă asigura că este moartă.

6. Puneți-o într-un recipient sigilat. Salvarea căpușei oferă medicului dovada unei mușcături de căpușă. Ar putea fi o idee bună să etichetați recipientul cu data și locația mușcăturii.

Când să contactați un medic

Luați legătura cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil după ce ați fost mușcat de o căpușă. Un medic poate stabili dacă este necesar vreun tratament, în funcție de tipul de căpușă care te-a mușcat.

Diferite părți ale țării au riscuri diferite atunci când vine vorba de boli cauzate de mușcăturile de căpușe. Dacă locuiți într-o zonă urbană fără multe căpușe și sunteți mușcat în altă parte, este posibil ca medicul dumneavoastră obișnuit să nu identifice cu ușurință căpușa. Dacă acesta este cazul și sunteți nelinistit, cereți o altă părere despre tratament.

De asemenea, trebuie să anunțați medicul dacă ați dezvoltat oricare dintre următoarele simptome după mușcătura de căpușă: erupții cutanate eritem multiform, febră, somnolenţă, dureri musculare, durere de cap.

Mai multe