Pediatrul Mihai Craiu, avertisment despre medicamentele pentru tuse: „Nu le folosiţi acasă”
Medicamentele pentru tuse pot deveni o problema pentru copii, în timpul sezonului rece. Și asta pentru că, din ce în ce mai multe produse farmaceutice, care conțin substanțe puternice, sunt folosite de părinți pentru a calmă stările copiilor.
Şi pentru că primul simptom este de multe ori tusea, medicii atrag atenţia părinților să fie foarte atenți ce fel de medicamente folosesc, mai ales că unele dintre ele pot genera reacţii alergice destul de grave.
În acest context, celebrul medic pediatru Mihai Craiu vine în sprijinul părinților, cu o listă de medicamente pentru tușe şi răceală care nu trebuie folosite acasă, fără recomandarea unui specialist.
„Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că această ne produce exasperare și reacții de panică. Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei...), tusea vine și "stă" în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm...” spune medicul.
Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse, iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile. Acesta este motivul pentru care părinții, pierzându-și răbdarea, apelează la anumite medicamente, însă unele dintre acestea au efecte dăunătoare pentru cei mici.
Multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).
Recomandările Academiei Americane de Petriatrie și FDA
Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM - cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților.
Revenind la recomandările Dr Mihai Craiu și la lista de atenționare pe care a transmis-o părinților, notăm câteva categorii de produse la care aceștia trebuie să fie atenți și pe care nu ar trebui să le folosească „după ureche”:
1. Antitusive – cele care conțîn dextrometorfan și/sau codeine
2. Expectorante – cele cu guaiafezină
3. Descongestionante nazale – care conțîn pseudoefedrină și fenilefrină
4. Antihistaminice - bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină
De fapt, formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră ("warning") la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.
Agenția Europeană a Medicamentului are aceleași avertizări
De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare.
Practic - planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu... Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot... de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și ... RĂBDARE.