De ce riscăm să rămânem fără jumătate dintre medicamentele existente pe piață. Explicația cercetătorilor

Omenirea ar putea să rămână, în viitor, fără jumătate dintre medicamentele care se găsesc acum pe piață. Biologii spun că acest lucru este posibil deoarece nouă din zece medicamente provin din plante, iar multe dintre plantele cu flori sunt pe cale de dispariție. Iată de ce! 

Ce s-ar putea întâmpla cu multe dintre medicamentele existente în farmacii Foto: Shutterstock
Ce s-ar putea întâmpla cu multe dintre medicamentele existente în farmacii Foto: Shutterstock

Care este principala cauză a dispariției 

Aproape jumătate dintre plantele cu flori sunt ameninţate, numărul lor depăşind 100.000, în timp ce în jur de 77% dintre cele care nu au fost încă descrise de oamenii de ştiinţă s-ar afla în pericol. În unele cazuri, acestea dispar în perioada cuprinsă între descoperirea lor şi momentul în care sunt catalogate, un proces ce durează, în medie, circa 16 ani, scrie Observatornews.ro.

Ce spun cercetătorii

Principala cauză a acestor dispariţii este pierderea habitatului, prin defrişări ori ridicarea de baraje ce inundă zonele fluviale din amonte. Schimbările climatice sunt „cu siguranţă la orizont", a declarat analista în domeniul conservării Matilda Brown, adăugând, însă că această ameninţare este mult mai greu de evaluat.

Brown se numără printre cercetătorii de la Grădinile Botanice Regale din Kew, situate în cartierul londonez Richmond, care au publicat aceste descoperiri într-un un nou raport intitulat "Situaţia plantelor şi ciupercilor din lume".

9 din 10 medicamente provin din plante

Cercetătorii solicită ca toate speciile nou descrise să fie considerate ameninţate, cu excepţia situaţiilor în care se dovedeşte contrariul. „Ne referim la peste 100.000 de specii care sunt ameninţate, mai mult decât numărul total al speciilor de mamifere, păsări, reptile, peşti, toate vertebratele noastre la un loc", a explicat Brown. Iar când ne gândim că nouă din 10 dintre medicamentele noastre provin din plante, ceea ce ne-ar putea aştepta este pierderea a până la jumătate dintre toate viitoarele noastre medicamente", a spus ea.

Zone considerate o provocare pentru botaniști 

Multe specii recent descrise sunt mai vulnerabile la extincţie deoarece sunt specifice doar unei singure regiuni sau se află în zone intens marcate de activitatea umană.

Există numeroase zone aflate "în umbră", în Amazonia, India, China, regiuni tropicale din Asia de Sud-Est şi părţi din Orientul Mijlociu, unde conflictele, terenul greu accesibil şi lipsa de finanţare au reprezentat o provocatoare pentru activităţile de explorare ale botaniştilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net