Top 4 beneficii ale perelor pentru sănătate
Perele sunt bogate în nutrienți. De asemenea, pot ajuta la promovarea pierderii în greutate și la protejarea împotriva anumitor afecțiuni cronice.
1. Sunt foarte hrănitoare
Perele nu sunt doar delicioase, ele oferă și multe beneficii pentru sănătate susținute de știință. O pară de mărime medie oferă următorii nutrienți:
Calorii: 101
Proteine: 1 gram (g)
Carbohidrați: 27 g
Fibre: 6 g
Vitamina C: 9% din valoarea zilnică (DV)
Vitamina K: 7% din DV
Potasiu: 4% din DV
Cupru: 16% din DV
Aceeași porție oferă, de asemenea, cantități mici de acid folic, provitamina A și niacină. Folații și niacina sunt importante pentru funcția celulară și producția de energie, în timp ce provitamina A sprijină sănătatea pielii și vindecarea rănilor.
Perele sunt, de asemenea, o sursă bogată de minerale importante, cum ar fi cuprul și potasiul. Cuprul joacă un rol în imunitate, metabolismul colesterolului și funcția nervoasă, în timp ce potasiul ajută la contracțiile musculare și la funcția inimii.
În plus, aceste fructe sunt o sursă excelentă de antioxidanți polifenoli, care protejează împotriva daunelor oxidative. Asigurați-vă că mâncați para întreagă, deoarece coaja are până la șase ori mai mulți polifenoli decât pulpa.
2. Poate promova sănătatea intestinului
Perele sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă. Aceste fibre ajută la menținerea regularității intestinului prin înmuierea și înmulțirea scaunului.
O pară de mărime medie conține 6 g de fibre, sau aproximativ 21% din necesarul zilnic de fibre. În plus, perele sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care a fost asociată cu mai multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinale și a funcției imunitare.
În special, pectina poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației. Într-un studiu, 80 de adulți cu constipație au primit 24 g de pectină pe zi. Ei au experimentat ameliorarea constipației și niveluri crescute de bacterii intestinale benefice.
Deoarece coaja de pere conține o cantitate substanțială de fibre, cel mai bine este să consumați acest fruct nedecojit.
3. Conțin compuși vegetali benefici
Perele oferă mulți compuși vegetali benefici care conferă acestor fructe nuanțe diferite. De exemplu, antocianinele conferă o nuanță roșu-rubiniu unor pere. Acești compuși pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot proteja împotriva cancerului.
Deși sunt necesare cercetări specifice asupra antocianilor de pere, numeroase studii sugerează că un aport ridicat de alimente bogate în antociani, cum ar fi fructele de pădure, este asociat cu un risc redus de boli de inimă.
Perele cu coaja verde conțin luteină și zeaxantină, doi compuși necesari pentru a vă menține vederea clară, mai ales pe măsură ce înaintați în vârstă. Din nou, mulți dintre acești compuși vegetali benefici sunt concentrați în coajă.
4. Au proprietăți antiinflamatorii
Deși inflamația este un răspuns imun normal, inflamația cronică sau pe termen lung vă poate dăuna sănătății. Este legat de anumite boli, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2.
Perele sunt o sursă bogată de antioxidanți flavonoizi, care ajută la ușurarea inflamației și vă pot reduce riscul de îmbolnăvire.
Câteva recenzii mari leagă aportul ridicat de flavonoide cu un risc redus de diabet și de a dezvolta sau de a muri din cauza bolilor de inimă. Acest efect se poate datora proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale acestor compuși. În plus, perele conțin mai multe vitamine și minerale, cum ar fi cuprul și vitaminele C și K, care combat, de asemenea, inflamația, scriu cei de la Healthline.