„Trucul” care ne poate pune sănătatea în pericol! Ce efecte are apa cu bicarbonat de sodiu

9 august 2024 19:24   Sănătate

Un trend devenit popular pe rețelele de socializare ne spune că apa combinată cu bicarbonat de sodiu poate îmbunătăți performanța fizică, cât și nivelul de energie, printre alte beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, experții ne spun că trebuie să fim prudenți atunci când vine vorba despre acest sfat.

Rețelele abundă de nenumărate sfaturi pentru sănătate, însă nu toate sunt tocmai utile pentru organismul nostru. De exemplu, apa combinată cu bicarbonat de sodiu ar putea ameliora refluxul gastro-intestinal și ne-ar putea oferi mai multă energie.

Cu toate acestea, experții ne spun că trebuie să avem grijă, deoarece nu există îndeajuns de multe studii, atunci când vine vorba despre efectele acestui „truc”.

Frances Largeman-Roth, nutriționist dietician și autor al „Everyday Snack Tray”, a spus că faptul că bicarbonatul de sodiu este un produs natural nu înseamnă că poate fi ingerat fără urmări, potrivit adevarul.ro.

Ce spun medicii despre acest „truc”

Bicarbonatul de sodiu ar putea fi util împotriva refluxului acid datorită efectului de neutralizare a acidului. Cu toate acestea, dacă ingerăm prea mult bicarbonat de sodiu, substanță ce are un pH alcalin de aproximativ 8,3, poate apărea un dezechilibru în organismul nostru.

Bicarbonatul de sodiu este alcalin, fiind compus din sodiu, hidrogen, carbon și oxigen, ne mai explică specialiștii.

La ce riscuri ne expunem

Specialiștii ne mai spun că un consum exagerat, sau pe termen lung, de bicarbonat de sodiu poate avea efecte devastatoare pentru organismul nostru. Unii oameni chiar au ajuns la spital cu alcaloză metabolică din această cauză, afecțiune ce afectează inima și poate reduce fluxul sanguin către creierul nostru.

În plus, o altă consecință pe care trebuie să o știm înainte de a apela la acest „truc” este faptul că stomacul nostru poate începe să secrete acid în exces, pentru ap utea preveni efectele bicarbonatului de sodiu.

Astfel, înainte de a apela la această metodă, trebuie să știm că dacă bicarbonatul de sodiu este consumat în exces, el poate avea consecințe grave asupra organismului nostru.

Mai multe