Un obicei banal poate avea consecințe grave pentru sănătate! Poate fi chiar mai nociv decât fumatul

7 iulie 2024 9:38   Sănătate

Cu toții știm faptul că fumatul are efecte extrem de negative pentru sănătatea noastră, însă nu foarte multă lume știu și că statul pe scaun un timp îndelungat este la fel, dacă nu chiar mai periculos! Alexandru Ilie a explicat de ce acest obicei banal poate fi atât de nociv pentru organismul nostru!

Specialistul în recuperare medicală ne explică faptul că statul pe scan poate fi extrem de periculos pentru sănătatea noastră. Se pare că statul pe scaun vreme de 8 ore pe zi poate fi chiar mai nociv pentru sănătate decât fumatul, iar una dintre consecințe ar putea fi apariția cancerului.

„Am devenit foarte comozi, tehnologia ne ajută. Reușim să facem bani în timp ce stăm cu fundul pe scaun, iar acest over sitting, americanii l-au numit ”sitting is the new smoking”.

Și au oferit chiar și evidențe științifice prin care au arătat de ce poziția așezat, menținută timp de opt ore pe zi, poate fi la fel sau chiar mai gravă decât obiceiul fumatului care este cunoscut de către publicul larg că poate să nască cancer, copii cu malformații, poate să genereze cancer la nivelul maxilarului. Deci evidențele deja se știu. Toată lumea se teme astăzi de fumat”, a explicat Alexandru Ilie, potrivit Antena 3 CNN.

Obiceiul banal care poate avea efecte negative pentru sănătate

Specialistul în recuperare medicală mai explică faptul că acest obicei poate să inducă creierului nostru ideea că, de fapt, noi ne relaxăm. Iar pentru a combate acest lucru, oamenii au început să folosească cafeaua, pentru a menține ridicat nivelul de atenție.

„Dar despre așezat, nimeni nu știa că poate să genereze cancer de colon, nimeni nu știa că poți să ai tromboză venoasă profundă, deci probleme de circulație a sângelui. Pentru că în momentul în care noi stăm pe scaun, creierul înțelege că noi, de fapt, suntem în vacanță, suntem în odihnă, iar metabolismul se relaxează foarte mult, scade ritmul cardiac, frecvența cardiacă este foarte redusă. Pentru că tu pari că te odihnești. Nu ai nevoie de foarte mult sânge în organismul tău”, a mai explicat specialistul.

Mai multe