Vreți să vă îngrășați? Ce vă sfătuiesc nutriționiștii

23 aprilie 2022 16:00   Sănătate
Ultima actualizare:

Poate nu vă vine să credeți, însă există persoane care vor să se îngrașe! Ați auzit bine, vor să mai pună câteva kilograme pe ele, lucru mai greu de realizat decât slăbitul, în opinia medicului nutriționist Mihaela Bilic. 

Cum te lupți cu un metabolism risipitor, care irosește caloriile fără să facă rezerve de grăsime? Cum determini pe cineva să fie mâncăcios, când îl vezi că preferă tot ce este dietetic? Cum reușești să crești aportul alimentar la cineva care spune că s-a săturat după 3 linguri de mâncare sau, și mai grav, că a uitat de foame? sunt câteva întrebări la care specialistul ne oferă răspunsuri. 

Persoanele slabe nu mănâncă suficient 

Principala cauză pentru care o persoană slabă nu se îngrașă este faptul că nu mănâncă suficient. Pentru o persoană subponderală, faptul că a mâncat ciocolată înseamnă că a consumat un cubuleț sau când spune că s-a umflat de o anumită porție de mâncare înseamnă, în realitate, că a luat câteva linguri.  

Pe de altă parte, persoanele supraponderale au tendința să minimalizeze aportul caloric, să uite de ronțăielile dintre mese și să nu pună la socoteală fructele, sucurile sau alte gustări considerate sănătoase. 

Preferința pentru dietetic este o altă trăsătură a celor subponderali. Nu e de mirare că nu se îngrașă, atâta vreme cat alegerile lor instinctive merg spre produsele cu puțin zahăr și puțină grăsime. Orice aliment cu gust și miros intens va fi evitat, de la brânzeturi și mezeluri la șnițel și produse de patiserie/cofetărie. Doar când îi auzi povestind despre un preparat că este uleios sau grețos, îți piere și ție apetitul.”, spune nutriționistul Mihaela Bilic

Sosurile, tocăturile și prăjelile îngrașă  

Sfatul specialistului este că persoanele care vor să se îngrașe au nevoie de un aport mare de calorii, de combinații și asocieri ușor de transformat în depozite de grăsime: „Nu ne îngrășăm din iaurt, ciorbă, salată și carne la grătar, ci din sosuri, tocături și prăjeli. Asocierea dintre făinoase, grăsime și zahăr este rețeta ideală pentru kilogramele în plus, te îngrași dacă ai în meniu paste, pizza, sendvișuri, sarmale și ardei umpluți, tocănițe și prăjituri.”. 

Un alt element care nu dă voie unei persoane să acumuleze kilograme este toleranța crescută la foame. Spre deosebire de supraponderali, care se gândesc permanent la mâncare și ciugulesc non-stop câte ceva, cei care sunt slabi uită cu adevărat să mănânce.

Pe cât de absurd ar părea, mecanismul este același: cine vrea să slăbească se gândește mereu la mâncare și nu reușește pentru că mănâncă prea mult. Cine vrea să se îngrașe nu se gândește mai deloc la mâncare și nu reușește pentru că mănâncă prea puțin. Supraponderalii au o relație afectivă cu mâncarea, o iubesc și nu se pot detașa de ea, în timp ce subponderalii nu sunt atrași de mâncare, deci vor evita contactul cu ea! Vreți să vă îngrășați? Atunci învățați să iubiți mâncarea!”, este conculzia specialistului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe