Ce sunt NFT-urile și de ce sunt tinerii înnebuniți după ele

20 mai 2022 15:08   Tehnologie

Ce sunt NFT-urile și de ce din ce în ce mai mulți tineri aleg să-și investească banii de buzunar într-un concept care, de fapt, nu există fizic?

Visul unei îmbogățiri rapide e principalul atuu pentru care tinerii aleg să-și investească banii pe care i-au economisit în obiecte de artă virtuală, care se poate ridica și la un preț de peste 400.000 de dolari. 

Ce este și la ce preț se poate ridica un NFT

Un NFT reprezintă, mai pe scurt, un obiect virtual de artă, ce poate fi evaluat la niște prețuri ce depășesc așteptările investitorilor de rând.

Citește și Prima colecție NFT românească, lansată pentru reconstrucția Ucrainei

NFT-urile, în funcție de valoarea estimată de către comunitatea crypto, poate ajunge chiar și la 1,930 de dolari per imagine. De exemplu, un investitor poate achiziționa întreaga colecție, care are peste 1.000 de astfel de obiecte de artă virtuale. 

Arta virtuală este vândută doar în locuri selecte, pe cele mai mari site-uri ale brokerilor ce se ocupă și cu vânzarea de criptomonede și, de asemenea, cumpărarea de acțiuni la cele mai importante companii din lume.

Ce poate fi considerat un NFT?

Răspunsul e simplu: orice. De exemplu, Ucraina a plănuit să vândă războiul pe care-l poartă sub formă de NFT, iar banii colectați vor fi folosiți pentru reconstruirea orașelor, dar și pentru ajutorarea persoanelor ce au fost profund afectate de conflict.

Așadar, orice operă de artă poate fi considerat un NFT, atâta timp cât este în format digital, iar lumea chiar ar da bani pentru desenul pe care l-ai făcut într-un program de creație foto. 

Banii pe care-i o să primești nu fizici, ci sub formă de criptomonede. De exemplu, o poză digitală cu un tigru ce cântă la un instrument muzical este vândut cu 10 ETH. În acest moment, 1 ETH valorează 9.485 lei. 

De ce sunt tinerii înnebuniți după NFT-uri

Pentru tineri, volatilitatea și natura descentralizată a acestor active digitale sunt punctele forte care-i atrag în acest segment de investiții.

Totuși, NFT-urile și, de asemenea, criptomonedele nu sunt reglementate de vreun guvern sau o bancă, fapt ce reprezintă o protecție destul de scăzută în fața fraudelor.

„Toți prietenii mei vorbeau despre criptomonede, așa că, într-o zi, m-am hotărât să investesc și să văd dacă pot câștiga niște bani”, spune Paxton See Tow, în vârstă de 20 de ani, pentru BBC.

Tinerii au nevoie doar de un telefon mobil, iar achiziționarea unor obiecte virtuale de artă ce valorează mii de dolari se face cu doar 2 click-uri. Pentru ei, acest lucru este foarte natural, fiind născuți în era internetului și a jocurilor pe calculator, a achiziționa obiecte virtuale e ceva complet normal. 

Vezi și Cele mai utile aplicații pe care să le instalezi pe telefonul tău în 2022

Pentru mulți, primul contact cu activele digitale nu se face pe telefon, ci prin intermediul „jocurilor play-to-earn” care răsplătesc jucătorii cu NFT-uri și criptomonede, care pot fi  folosite ca monedă de schimb (doar în cadrul jocului respectiv) sau tranzacționate pentru bani reali. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe