Povestea El Salvador, țara care și-a salvat economia și a construit spitale folosind Bitcoin

23 februarie 2022 13:44   Tehnologie

El Salvador a introdus Bitcoin ca monedă legală de schimb în septembrie 2021, iar mișcarea pare să fi avut ca rezultat o creștere semnificativă atât a PIB-ului național, cât și a dezvoltării turismului local.

Potrivit ministrului Turismului din El Salvador, Morena Valdez, se estimează că afacerile turistice au crescut cu peste 30% de la intrarea în vigoare a legislației Bitcoin în septembrie. Între timp, PIB-ul țării a crescut cu 10,3% în 2021, potrivit unui anunț separat al președintelui Nayib Bukele. 

Cum a reușit El Salvador să-și salveze economia

În ciuda acestei creșteri economice spectaculoase, Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat țării să renunțe la adoptarea criptomonedelor pe piața de schimb, deoarece acestea nu prezintă destulă stabilitate pentru a putea fi folosite în uzul comun.

Acceptarea Bitcoin de către El Salvador, potrivit lui Valdez, a avut un impact uriaș asupra fluxului de turiști, numărul de vizitatori din SUA crescând semnificativ. Înainte de legalizarea Bitcoin, majoritatea turiștilor proveneau din țările limitrofe Americii Centrale, estimând că 60% dintre turiști provin acum din Statele Unite.

Boom-ul turistic din El Salvador a depășit previziunile guvernului, atingând 1,4 milioane de vizitatori în loc de 1,1 milioane, potrivit ministerului. 

În același timp, El Salvador s-a concentrat pe adoptarea mai multor politici privind construirea de spitale și școli din profitul pe care țara l-a făcut din tranzacționarea unor cantități imense de BTC. 

Bukele a publicat recent un tweet în care explică că El Salvador a reușit o creștere de două cifre a PIB-ului pentru prima dată în istorie, după ce a adoptat legea Bitcoin.

Decizia președintelui salvadorian de a introduce Bitcoin atât de puternic în economie continuă să stârnească conversații din partea investitorilor în criptomonede.

Bukele a spus anterior că adoptarea Bitcoin în țară a depășit așteptările. Anul trecut, peste două milioane de cetățeni au început să folosească portofelul Chivo într-o lună de la introducerea acestuia, potrivit guvernului.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe